Kölcsey emlékezete

„Tiszta szellemiség és megszemélyesített erény” Kölcsey Ferenc emlékezete címmel ideiglenes tárlat nyílt 2014. február 26-án A Magyar Nyelv Múzeumában. Bár az Akadémiai Teremben elhelyezett képzőművészeti kiállítás a magyar kultúra napjától – január 22-től – látogatható, a hivatalos megnyitót csak most tartottuk meg. A képekről és az azokat ihlető írói munkásságról, azaz a Kölcsey Ferenc műveiben hangsúlyos erkölcsiségről és annak a mai kor számára is érvényes üzenetéről Gyapay László, a Miskolci Egyetem intézetvezető egyetemi docense beszélt.

A tárlat anyaga az 1990-ben, Kölcsey Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett képzőművészeti pályázatra készült. A kiírásra akkor mintegy 60 művésztől közel 130 mű érkezett, melynek egy részét a költő emlékét ápoló intézmény meg is vásárolta. Az alkotók közül több művész díjat is nyert: a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja Almásy Aladár, a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus Siflis András, a Kölcsey Társaság Engel Tevan István munkáját jutalmazta. A Magyar Nyelv Múzeumának most nyílt kiállítása válogatás a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonában lévő képekből.

A megnyitó után a vendégek a sárospataki ART ÉRT Műhely irányításával közösen elkészítették Kölcsey Ferenc portréját. Az 1 m x 1,8 m méretű képet több mint tíz látogató festette egyszerre. A kiállítás kapcsolódó programja rámutatott arra, hogy a festés, a képzőművészet pihentető alkotói munka és közösségi élmény is lehet.

Az ideiglenes tárlat június végéig tekinthető meg a nyelvmúzeum Akadémiai Termében.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor