A Magyar Kultúra Napja

Ünnepélyes keretek között emlékezett meg Sátoraljaújhely a Himnusz születésnapjáról A Magyar Nyelv Múzeumában. 1823-ban ugyanis ezen a napon, január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a költeményét, mely később nemzeti imádságunk lett. Jelentősége miatt 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. A jelenlévőket Szamosvölgyi Péter polgármester köszöntötte, majd ünnepi szónokként a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, E. Csorba Csilla beszélt a kultúra és nemzet kapcsolatáról – elsősorban irodalmi vonatkozásaiban.

Az ünnepi műsort a Kossuth Lajos Piarista Kollégium volt és jelenlegi diákjai adták, „Sátoraljaújhely zivataros századaiból” címmel. A zenés irodalmi összeállítás egyben történeti áttekintést is adott a város múltjáról.

Idén a Sátoraljaújhely Önkormányzata által alapított közművelődési díjat Budai Editnek, a város közművelődési referensének ítélte oda a grémium; a Városvédő és Szépítő Egyesület elismerő oklevelét pedig Nagyné Szentesi Mónika sátoraljaújhelyi könyvtárigazgató és a felvidékről érkezett Tóth Emil népművész kapta.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor