Kazinczy Ferenc látogatása Széphalmon

A nyelvújító ükunokája, a Svédországban élő Kazinczy Ferenc látogatott el családjával a széphalmi birtokra szeptemberben. A származását büszkén vállaló leszármazott utoljára két éve, a sátoraljaújhelyi „sétáló Kazinczy-szobor” avatási ünnepségére érkezett hazánkba, míg fia, menye és két unokája majd’ 14 évvel ezelőtt járt itt, így most láthatták először a 2008-ban átadott Magyar Nyelv Múzeumát.

Kazinczy Ferenc mérnökként ükapjának számos művét lefordította már svéd nyelvre, hogy a leszármazottak is értsék, átérezzék ősük munkásságának nagyságát. Fia, Péter és az unokák ugyanis sosem tanultak magyarul, ennek ellenére a nagyapa fordítói tevékenységének, valamint a magyarországi, főként a széphalmi látogatásoknak köszönhetően sokat tudnak a család történetéről, Kazinczy Ferenc nyelvújítói munkásságáról. Az irodalom és a nyelvészet felé fordulást a családban mára felváltotta a reáltárgyak iránti érdeklődés, hiszen míg Ferenc és fia, Péter mérnökként dolgozik, lányunokája, Jeanette közgazdász.

A mauzóleumban tett látogatás alkalmával mindenki rácsodálkozott az ükapa és ükunoka közti hasonlóságra. Az egyik Kazinczy-portrén megfestett tekintet köszönt vissza a Svédországban élő Kazinczy Ferenc szemében.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor