Anyanyelvi kalandtúra kisgyerekeknek

Mesehősök és kisgyermekes családok népesítették be a széphalmi Kazinczy-kertet, amely egy napra ismét Hétpróbás Varázskertté változott. A Magyar Nyelv Múzeuma második alkalommal rendezte meg a játékos akadályversenyt, melyen klasszikus és népmesék hősei állították a nyelvi feladványok mellett ügyességi és erkölcsi próbatételek elé a kicsiket.

A vetélkedő előtt nyelvtarisznyát készítettek a gyerekek, amelybe a feladványok helyes megoldásáért aranytallért gyűjthettek. Ezzel fizetett például az okos leány a találós kérdések megfejtőinek, Hamupipőke a betűbabokból helyes szavakat kirakó lányoknak és fiúknak, vagy éppen az öreg király azoknak, akik segítettek megszerezni a labirintusban nőtt fáról az aranyalmát. Az összegyűlt tallérokkal váltották ki a nyelvtarisznya-töltögetők várát a sárkányoktól, amelyek elfoglalták azt. A tavalyi évhez képest megduplázódott a rendezvényen részt vevők száma, ugyanis közel 60 gyermeket avattak az intézmény Akadémiai Termében nyelvtarisznya-töltögetővé. Aki a próbákat kiállta, az bizonyságot tett arról, hogy képes a magyar nyelvet ápolni, megvédeni a támadásoktól.

A játékos vetélkedő célja, hogy a kisgyermekes családok számára is vonzóvá tegye az egyedülálló intézményt; rámutatva arra, hogy a múzeumpedagógia a legkisebb korosztályt is képes megszólítani, és olyan élményt adni, mely nemcsak szórakoztat, de tanít is. A mesék történetéhez kapcsolódó próbatételek ugyanis felkeltették a gyerekek kíváncsiságát olyan klasszikus vagy népi fabulák iránt, melyek tanulsága örök érvényű; és sok fiatal a rajzfilmek korában nem vagy alig találkozott az eredeti művel, melyet majd ezek után elolvas vagy elolvastat. Másrészt a SzeptEmber Társulat tagjai által alakított mesehősök nyelvi feladatok mellett erkölcsi alapértékeket közvetítő próbákat is adtak a kicsiknek, akik a vetélkedő végén csillogó szemmel, élménnyel és tudással telve tértek haza.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor