Hajnalig tartó kulturális kalandok

Szent Iván éjjele az egyik legrövidebb éjszaka az évben, nem is fér bele, hogy a látogatók a széphalmi Kazinczy-birtok és A Magyar Nyelv Múzeuma minden titkát felfedezzék. Ezért a Múzeumok éjszakáján a kulturális programok által leginkább magyar nyelv sokszínűségébe kaptak betekintést a vendégek. Jó alapot adott ehhez egy centenárium, mégpedig Weöres Sándoré, aki 100 évvel ezelőtt éppen június 22-én látta meg a napvilágot. A költőre emlékezve lépett színpadra Hatvanhat című koncertjével a 66 éves Kossuth-díjas Sebő Ferenc együttese, melynek versmegzenésítéseit maga Weöres Sándor is dicsérte egykor.

Az Akadémiai Teremben pedig „Szépséggé-rögzített emberi megnyilvánulás” címmel megnyílt Gyulai Líviusz kiállítása. A Munkácsi Mihály-, Kossuth- és Prima díjas művész irodalmi illusztrációiból nyílt időszaki tárlat (2013. október 31-ig tekinthető meg) szintén köthető Weöres Sándorhoz, hiszen a grafikus éppen az ő Psyché című művéhez készített illusztrációkkal lépett be a művészeti életbe. Pályája során 500 könyvhöz készített képeket. Ezek méltán tették ismertté és elismertté nemcsak itthon, de nemzetközileg is.

A Weöres-költeményekből ismert játékosság a múzeum több pontján visszaköszönt a látogatók számára készített nyelvi játékokban. Sőt, az ő versei ihlették az óvodások és kisiskolások által készített kézműves tárgyakat is. De volt arcfestés, memóriajáték; és ami mindenkit lenyűgözött: kosztümös tárlatvezetés ál-Kazinczy Ferenccel és Török Zsófiával, akik a levelezések és emlékiratok alapján idézték fel széphalmi életüket. Majd, összeveszvén a következő közös gyermekük nevén, kötélhúzásra csábították a közönséget, hogy tegyenek igazságot köztük.

A Kazinczy-birtokról nem hiányozhatott a mester által oly kedvelt muzsika és mulatság sem. A Bokréta Művészeti Iskola növendékei néptánccal szórakoztatták az este vendégeit, s aki akart, az a segítségükkel feleleveníthette a legősibb Szent Iván-éji szokást, a tűzugrást. A Múzeumok éjszakája zárásaként a magyar nyelv bástyájának tetejéről Balázs Géza és Minya Károly kihirdették az év szavát (árfolyamgát), antiszavát (botos jeti), ifjúsági (romkocsma) és költői szavát (kenyérhéjmagyarság).

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor