A nyelv lelke, a lélek nyelve

2013 április 10-én könyvbemutatóval egybekötött előadással indult újra A Magyar Nyelv Múzeuma nagysikerű művelődéstörténeti előadás-sorozata, a Testvérmúzsák. Múzsák kertje címmel ugyanis megjelent a nyelvmúzeum első kötete, amely egyrészt Kazinczy korát hozza közelebb az érdeklődőkhöz úgy, hogy nemcsak az irodalomról és a magyar nyelvről, hanem a korra jellemző divatról, zenéről, táncról, képzőművészetről is szót ejt, másrészt az Anyanyelvi művelődés rovattal bepillantást enged egy most erősödő szakterületbe, a múzeumpedagógiába is. A füzet végén található Széphalmi beszélgetések szakaszban az anyanyelvről és a nyelvtudomány társterületiről olvashatók riportok, melyeket kiváló tudósokkal készített Nyiri Péter, az intézmény mb. főosztályvezetője.

A megjelent kötetnek is alapjául szolgáló Testvérmúzsák előadás-sorozat ebben az évben A nyelv lelke, a lélek nyelve alcímet kapta, utalva ezzel arra, hogy az új szezonban a nyelvi sokszínűség és a kultúra lélektanára lesz téma. „Szólnunk kell az érzelmi motivációról, amellyel a szerző létrehozza művét. Szólnunk kell a lelki folyamatokról, a lelki háttérről, például az anyaságról, elsősorban Kazinczy Ferenc kapcsán Török Zsófiáról, akit ugyanúgy megillet a ’feleségek felesége’ megnevezés, mint Petőfi Szendrey Júliáját.” – vezette be Nyiri Péter Jászter Beáta A 19. századi magyar asszonyok, Kazinczyné Török Zsófia című előadását. A Zemplén Televízió kulturális magazinjának szerkesztője mondandójában arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy a korban oly divatos függetlenségért harcoló nőkkel szemben - akik ki akartak lépni abból a szerepből, amelyet véleményük szerint a férfiak erőltettek rájuk, és nagyobb beleszólást kívántak a politikába, közéletbe - a grófi származású Török Zsófia teljes jogú társa és segítője maradt férjének, mert úgy érezte, hogy ott tudja szolgálni legjobban az Istent. Ezért sem véletlen, hogy egyik levelében Kazinczy úgy fogalmaz vele kapcsolatban, hogy „a feleségem tüköre az asszonyoknak”. Bár híres ember mellett élt Török Zsófia, mégsem érezte magát az ő árnyékában, méltó társa volt az életben, segítője munkásságában, lelki támogatója a nyelvújítási küzdelmekben.

A Testvérmúzsák sorozat 2013. április 18-án Minya Károly előadásával folytatódik, témája pedig a magyar szókincs alakulása, a jelenkori nyelvújítás lesz.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor