A magyar kultúra napja

Ünnepélyes keretek között emlékezett meg Sátoraljaújhely a magyar kultúra napjáról A Magyar Nyelv Múzeumában. Több mint kétszázan ünnepelték együtt a Himnusz születésének 190. évfordulóját. 1823-ban ugyanis ezen a napon, január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc saját költeményét, mely később nemzeti imádságunk lett. A jelenlévőket Szamosvölgyi Péter polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte: fontos, hogy átörökítsük a magyar kultúrát, valamint a nemzeti és helyi értékeket egyaránt.

A magyar kultúra napja ünnepi szónoka idén dr. Ternyák Csaba egri érsek volt, aki Kölcsey Himnuszának jelentőségéről szólva elmondta: az országot és a világot egy évszázada jellemző megosztottság idején nagyobb szükség van a nemzeti imádságunkra, mint valaha, hiszen ez köti össze leginkább a magyar népet.

Az ünnepi műsort a Kazinczy Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének diákjai adták felnőtt szereplők és az Intervox Női Kar közreműködésével.

Idén a Sátoraljaújhely város által alapított közművelődési díjat kimagasló szakmai munkájáért a Kossuth Lajos Művelődési Központ néptáncpedagógusának és művelődésszervezőjének, Mizsákné Bodnár Zsuzsannának ítélte oda a képviselőtestület. A Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a sátoraljaújhelyi önkormányzat elismerésben részesítette még Rózsahegyi Tamást, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön Parancsnokát és Csonka Lászlót, a nagytárkányi alapiskola igazgatóját, a Tisza Népdalkör vezetőjét.

A díszünnepségen állampolgársági esküt tett az erdélyi Kiss család. A szovátai fiatal pár és gyermekeik e jeles eseményen lettek hivatalosan Magyarország állampolgárai.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor