Advent a nyelvmúzeumban

Ünnepi díszbe öltözött advent alkalmából A Magyar Nyelv Múzeuma. Hatméteres karácsonyfa, sok aranyló, csillogó, mennyezetről lelógó, karácsonyhoz kötődő szó, no meg friss diós és kakaós bejgli várta a játszóházba érkező családokat és persze a Mikulást december 8-án.

Az adventi időszak akkor szép, ha a szülők és gyermekek szeretetben együtt készülnek a karácsonyra, Jézus születésére. A közös programok megerősítik a családi összetartást, feledtetik a mindennapok gondjait, segítik az ünnepre hangolódást. A nyelvmúzeum ezért hagyományosan, idén is megszervezte téli játszóházát. A gyerekek keze alatt fantasztikus alkotások születtek: térhatású képeslapok, festett díszek, szalvétatechnikával készült képek, apró tobozkarácsonyfák és különféle hóemberek. De nem csak a kicsik dolgoztak. Nővérek, bátyok, anyukák, apukák, sőt még a nagyszülők is belefeledkeztek az alkotás örömébe.

A játszóházat A szeszélyes királylány című mesejáték zárta a széphalmi SzeptEmber Társulat előadásában. A jóságról, barátságról és szeretetről szóló karácsonyi színdarabot olyan átéléssel nézték fiatalok, hogy volt, aki észre sem vette: szaloncukorral teli puttonnyal megérkezett a Mikulás.  

A nyelvmúzeum azonban nem csak a gyerekeket ajándékozta meg ezen az estén. A 18-19. századot szórakoztatva, mégis tartalmasan bemutató „Testvérmúzsák Kazinczy korában” című rendezvénysorozat zárásaként Nyiri Péter igazgatóhelyettes könyvvel köszönte meg az előadásokat leggyakrabban látogatók részvételét.
    
A rendezvény megszervezéséhez a múzeum rengeteg segítséget kapott. A kézműves foglalkozást egy sátoraljaújhelyi vállalkozás támogatta, melynek vezetője nagycsaládos édesanyaként átérzi a karácsony jelentőségét a gyermeki lélekben. Többet tett annál, hogy tárgyi eszközöket ajánlott fel a játszóház megszervezéséhez. Részt vett a közös munkában az előkészületek alatt, és illatozó, frissen sült, saját készítésű bejglivel lepte meg nemcsak a vendégeket, de még a dolgozókat is; becsempészve ezzel a karácsony illatát a nyelvmúzeum falai közé. A négy tálca süteménynek senki nem bírt ellenállni.

A széphalmi asszonyok titkon csokis keksszel készültek, a településrészi önkormányzat vezetője szaloncukorral kedveskedett a gyerekeknek, és felajánlásként érkezett az este éke, a csodálatos fenyő

A sok szívből szóló kedvesség és meglepetés az egymásra figyelést erősítette. Ettől lett olyan nagyon hangulatos, varázslatos, mondhatni családi ez az adventi rendezvény annak ellenére, hogy nem szűk körben, hanem mintegy százan ünnepeltek együtt A Magyar Nyelv Múzeumában.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor