Múzeumok Őszi Fesztiválja - Az írás a lélek tükre

2012-ben Kazinczy Ferenc születésnapja (október 27.) a kézzel írás jegyében telt A Magyar Nyelv Múzeumában. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, „Az írás a lélek tükre” címmel megtartott rendezvény célja az volt, hogy elindítsa a mára egyre inkább háttérbe szoruló kézzel írás reneszánszát. A nyelvmúzeum egész napos programján a látogatók megtapasztalhatták, hogy a kézírás nemcsak nyelvi örömök forrása, agyi tevékenységek serkentője és tevékeny szórakozás, hanem akár közösségi élmény is egyszerre.

Ma, amikor egyre többen rejtik személyiségüket a nyomtatott írás mögé, és fiókba zárják a tollat és papírt, nagy szükség van az ehhez hasonló kezdeményezésekre.

„Ne csak a szád járjon, használd a kezed is!” címmel múzeumpedagógiai foglalkozásokon vett rész a múzeumba érkező majd 180 gyermek; a feladatok a kézírás elméleti és gyakorlati hasznára mutattak rá. A diákok megismerhették híres emberek kézírásait, és ott hagyhatták mellettük saját kézjegyüket, különböző tolltechnikákat próbálhattak ki múzeumpedagógusok segítségével az írónádtól a töltő- és mártogatós tollon át a golyóstollig. Az Akadémiai Teremben a titkosírással és a nyelvi humorral ismerkedtek a fiatalok. Akik kimaradtak a csoportos foglalkozásokból, azok folytathatták a leghosszabb mesét, amely Kazinczy szellemét idézte meg, vagy kipróbálhatták, hogy mennyire nem engedelmeskedik a kéz, ha a tükörírás próbáját kell kiállnia a tollforgató diáknak. A múzeum dolgozói nem hagytak szabad felületet az épületben, mindenhol a kézírást népszerűsít feladatokba, feliratokba botlott a látogató. A mosdók tükörfelületein rúzzsal írt nyelvtörők szórakoztatták a várakozókat. A Magyar Nyelv Múzeumának épületét belülről szinte be is csomagolták a szervezők. Óriási papírfelületeken nyelvi játékok sora várta korosztályokra bontva a résztvevőket. A legkisebbek, akik még csak most tanulják a betűvetést, a pedagógusok segítségével szórejtvényeket oldhattak meg, vagy különböző labirintusjátékokban használhatták a tollat, ceruzát, illetve kéz és szem koordinációjának gyakorlását segítő játékot is kiállítottak számukra a muzeológusok az óriási képkirakók szomszédságába. A XVIII-XIX. században oly népszerű árnyképekből – melyek Kazinczy Ferenc és Török Zsófia sziluettjei alapján készültek – a gyerekek képeslapot ragaszthattak. A foglalkozás kapcsolódott az éppen aznap, a fesztivál keretében - Kazinczy Ferenc rajzaiból összeállított - Szüntelen rajzolgaték…” címmel nyíló kiállításhoz.  

A múzeumpedagógiai foglalkozás után a résztvevők megemlékezést tartottak Kazinczy Ferenc sírjánál az író 253. születésnapja alkalmából, melyen beszédet mondott a rendezvény fővédnöke, Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai államtitkára. A Kazinczy Ferenc Általános Iskola ünnepi műsora után elhangzott két levél, melyek a nyelvmúzeum „Írj levelet (kézzel) Kazinczy Ferencnek vagy feleségének Török Zsófiának! címmel meghirdetett országos pályázatára érkeztek. A kiírásra több mint 120 diák ragadott tollat, és írt a máról, a családokról, művészetekről stb... A nem várt mennyiségű levél miatt és az igazságos elbírálás érdekében az intézmény a magyar nyelv napjára, november 13-ára halasztotta az eredményhirdetést.

A megemlékezést Kisfaludi Júlia előadása követte. A Postamúzeum igazgatója annak szakmai „titkait” osztotta meg a hallgatókkal, hogy hogyan jutott el a levél a feladótól a címzettig Kazinczy korában és ma. Az előadáshoz kapcsolódóan postatörténeti kiállítás nyílt Széphalmon. A tárlat a XVIII–XIX. századi levelezésekbe és célba juttatásukba nyújt betekintést. Hasonlóan népszerű tárlat volt a rendezvény résztvevőinek körében a régi receptekből nyílt kiállítás, mely a múlt század fordulójától napjainkig a különbözően iskolázott háziasszonyok kézírását és a kézírásban, a betűkerekítésben, megfogalmazásban rejlő titkokat mutatja be.

Délután megnyílt a Kazinczy Ferenc rajzaiból válogató, „Szüntelen rajzolgaték…” című kiállítás, melyet Fehér József igazgató mutatott be a közönségnek, majd Tar Mihály népművelő előadását és a técsői Arany Ősz Művelődési Egyesület, valamint a bodroghalmi Halom Dalkör kulturális műsorát tekinthette meg a közönség.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor