Fried István új kötetének bemutatója Széphalmon

A hagyományoknak megfelelően idén is Sátoraljaújhelyben rendezték meg az „Édes Anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos döntőjét, immár a negyvenediket. A versenyzőket kísérő tanárok minden évben ellátogatnak (elzarándokolnak) A Magyar Nyelv Múzeumába.  2012. október 13-án Fried István egyetemi tanár „Kazinczy Ferenc és a vitatott hagyomány” című kötetének bemutatójára gyűltek össze a vendégek. Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Fehér József múzeumigazgató, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke szólt a könyvről.

Fried István élvezetes előadásban beszélt a Kazinczy-hagyományról, az irodalomtörténet Kazinczy-képéről. Ezután Kováts Dániel szerkesztő méltatta a munkát, és felhívta a figyelmet a kötet 15 oldalas függelékre is: Az „Édes Anyanyelvünk” verseny 40 éve című részben a rendezvényről olvashatunk fontos adatokat, sőt egy mutatványt is a verseny írásbeli feladataiból. A könyvet a Kazinczy Ferenc Társaság és Sátoraljaújhely város önkormányzata adta ki.

Ez Fried István harmadik tanulmánygyűjteménye, mely a Kazinczy Társaság gondozásában jelent meg. Az érzékeny neoklasszicista. Vizsgálódások Kazinczy Ferenc körül (1996) és az „Aki napjait a szépnek szentelé” Fejezetek Kazinczy Ferenc pályaképéből és utókora emlékezetéből (2009) után a Kazinczy Ferenc és a vitatott hagyomány is számos érdekességet kínál. „Új adalékokat és vizsgálati szempontokat kapunk a fordítások szerepének korabeli megítéléséhez, a magyar neoklasszicizmus válaszútjainak és a korszerűségnek az értelmezéséhez, az önéletrajzi elemeknek a művekbe épüléséhez, a pálya alkonyának értékeléséhez, miközben feltárja a Kazinczy-kutatás mai eredményeit, dilemmáit, feladatait.”

Október 14-én (vasárnap) a tanárok és diákok visszatértek Széphalomra, a Kazinczy Emlékcsarnok elé, a verseny ünnepélyes díjkiosztójára.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor