Kazinczy-túrák a Zemplénben

Idén negyedik alkalommal indultak útnak Széphalomról a leghosszabb magyar teljesítménytúra résztvevői. A Kazinczy-emléktúrát szervező Szent Jakab Zarándok Egyesület és a Magyarországi Kárpát Egyesület egy 200, 3x100, 4x50 és egy 20 km-es túrát hirdetett június 29. és július 01. között. A leghosszabb távot legfeljebb 55 óra alatt kellett teljesíteni versenykiírás szerint. A túra 4 x 50 km-es szakaszokból állt, és összességében 2300 méteres szintet kellett megmászniuk a nevezőknek a Zemplén-hegységben.

A teljesítménytúrák Kazinczy Emlékkertből indultak, ahol Wehner Géza, a Szent Jakab Zarándok Egyesület elnöke; a verseny szellemi védnöke, a Kazinczy Társaság elnöke, Fehér József és a sátoraljaújhelyi önkormányzat részéről Szabó Máté köszöntette a túra több mint 50 résztvevőjét. A megnyitón elhangzott: Kazinczy példát mutatott szellemi kitartásban, ahogy 2387 fogságban eltöltött napját a magyar nyelvnek és irodalomnak szentelte, illetve fizikai kitartásban, hiszen még idős éveiben is gyalog járt be Széphalomról Sátoraljaújhelyre.
            
A túra június 29-én 9 óra után startolt el Széphalomról. Útvonala érintette Füzért, Pusztafalut, Vilyvitányt, Szaláncot és Regécet, a Kazinczy család birtokát, ahol elfogták és hosszú fogságra ítélték az írót. A 200 kilométeres teljesítménytúrán hárman értek célba a legrövidebb idő alatt: Barta László, Pap Gábor és Rudolf István 37 óra 20 perc alatt teljesítették a távot. A győztesek Kazinczy-mellszobrot és Kováts Dániel Kazinczy Ferenc életéről és a mestert övező kultuszról szóló könyvét kapták ajándékba.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor