Négyéves A Magyar Nyelv Múzeuma

Soha ennyi jelentkező nem volt még A Magyar Nyelv Múzeuma szavalóversenyén, mint idén, amikor is a széphalmi intézmény negyedik születésnapját ünnepli. Három kategóriában, közel hetven diák mutathatta meg tehetségét. Háromszor annyian, mint ahányan a Teremtő anyanyelv elnevezésű szavalóverseny indulásakor, három éve neveztek. Klasszikus és kortárs szerzők művei egyaránt felcsendültek a születésnapját ünneplő intézmény falai között. A Teremtő anyanyelv elnevezésű szavalóversenyt 2009-ben indította A Magyar Nyelv Múzeuma. Azóta évről évre nő az érdeklődés, amit a jelentkezők száma mellett az is bizonyít, hogy ez alkalommal már nemcsak Sárospatakról és Sátoraljaújhelyről, de Göncről, Kassáról és a Bodrogközből is érkeztek nevezések.

A szavalóversenyt könyvjutalmakkal a Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülése támogatta. A zsűri értékelésében elmondta, hogy mindhárom korosztályban erős volt a verseny, szépen beszélő, jól szavaló diákok előadásait hallhatták. A döntést sokszor leginkább a versválasztás befolyásolta: érettebb, tapasztaltabb személyiséghez illő verset adtak elő még a legfiatalabb korosztályt képviselő diákok is. Bár a szavalatok között megjelentek a kortárs költők művei is, a jelentkezők most is inkább klasszikus alkotásokat szavaltak.

A díjkiosztó után a Teremtő anyanyelv szavalóverseny idei támogatójának, a Magyar Gyermekkönyvkiadók Egyesülésének igazgatója, Nánási Yvette tartott előadást a hazai gyermek- és ifjúsági könyvekről. A téma azért is aktuális, mert A Magyar Nyelv Múzeuma évfordulója egy napra esik a „Könyv világnapjával” – Shakespeare és Cervantes halálának napjával. Az előadáson könyvtárosok és pedagógusok mellett szülők kaptak hasznos tanácsot arról, hogyan válasszanak olvasnivalót gyermekeiknek, tanítványaiknak úgy, hogy meghatározó élmény legyen a jövőben is a könyvolvasás. Nánási Yvette elmondta: a rendszerváltás éveihez képest négyszer annyi könyv jelenik meg. A példányszámok ugyan estek, de szélesebb a kínálat, sok új szerző jön ki újabb és újabb mesékkel. Ez annak köszönhető, hogy a szülők egyre igényesebbek. Viszont a helyzet magában rejti annak a lehetőségét, hogy gyengébb minőségű mesét kap a gyermek. Ezért fontos, hogy minél szélesebb körben tájékozódjanak a pedagógusok, könyvtárosok és szülők a gyermekkönyvpiacon megjelenő kötetekről.

EREDMÉNYEK:

I. KORCSOPORT: 5-6. osztály
1. Fodor Zsófia (Rákóczi Ferenc Általános Iskola – Sárospatak)
2. Ducsai Gergely (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola – Sátoraljaújhely)
3. Séra Kornél (Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája)
Dicséretben részesült: Fényes Klaudia (Jókai Mór Általános Iskola)

II. KORCSOPORT: 7-8. osztály
1. Kocsis Tamás (Petőfi Sándor Általános Iskola)
2. Jaskó Eszter (Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája)
3. Vajda Eszter (Bodroghalom)

III. KORCSOPORT: középiskola
1. Horváth Beatrix (Árpád Vezér Gimnázium – Sárospatak)
2. Jaskó Eszter (Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma)
3. Mirájder Katalin (V. István Katolikus Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola)

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor