Múzeumok Éjszakája A Magyar Nyelv Múzeumában

A széphalmi nyelvmúzeum megnyitása (2008. április 23.) óta minden évben csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvényhez. Idén június 18-án rendeztük meg a nyelvmúzeumi napot. Napot, hiszen nemcsak este és éjszaka, hanem nappal is érdekes programokkal vártuk látogatóinkat. Délelőtt egy anyanyelvi konferencia és Schmitt Pál köztársasági elnök látogatása, délután pedig múzeumismereti vetélkedő és ifjúsági nyelvi szervezetek bemutatkozása kínált élményt.

A múzeumi éjszaka 18:30 órakor kezdődött: Kazinczy Ferenc sírjánál tartott megemlékezést Bukovenszki Zoltán római katolikus lelkipásztor, közreműködött Takács Szandra, a nyelvmúzeum munkatársa (Kazinczy A mindenütt jelenvalóhoz című imádságát olvasta fel), valamint a széphalmi nyugdíjasklub kórusa.

A nyelvmúzeum színpadán először az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági szervezete mutatkozott be, azután a Tetten ért szavak különkiadása következett. A Kossuth Rádióban hallható műsor különleges előadását Balázs Géza szerkesztette. Ezután (mivel a Múzeumok Éjszakája minden évben a Szent Iván-éjhez is kapcsolódik) tűzgyújtást és tűztáncot tekinthettek meg a vendégek, majd levetítettük a tavasszal nagy sikerrel bemutatott A botcsinálta doktor című filmet és werkfilmjét. (Kazinczy vígjátékát – melyet a széphalmi mester Moliére darabjából magyarított – a Zemplén Televízió vitte filmre.)

A széphalmi kertben egyéb programok is várták az érdeklődőket: mézeskalácsot, kürtőskalácsot, jégkását, rétes és sztrapacskát vásárolhattak, egy óriási vendégkönyvbe írhatták be nevüket, kipróbálhatták a titkosírást, illetve nyelvi rejtvényeket fejthettek meg.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor