Anyanyelvi találkozó A Magyar Nyelv Múzeumában

A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom adott otthont az első anyanyelvi juniálisnak (országos anyanyelvi találkozónak) 2011. június 17-én és 18-án. Az összejövetelen reggeltől estig tudományos, kulturális és szórakoztató rendezvények zajlottak. A program pénteken az Anyanyelvápolók Szövetségének nyilvános ülésével kezdődött az Akadémiai Teremben, majd rendhagyó tárlatvezetésekkel, múzeumi barangolással folytatódott. 17 órakor nyitották meg a Czigány Lóránt emlékére rendezett kiállítást. 19 órától a bodroghalmi Halom Dalkör és a csepeli Hagyomány Óvóhely Magyar himnuszok című előadását nézhették meg a vendégek a múzeum színpadán. A műsort Tar Mihály szerkesztette.

Szombaton 10 órakor kezdődött a „Nyelv és lélek”. A magyar kultúra nagy alakjai című emlékkonferencia: jeles irodalomtörténészek és nyelvészek, írók emlékeztek irodalmunk nagyjaira – Pomogáts Béla Lőrincze Lajosra, Kiss Jenő Benkő Lorándra, Cseke Péter Szabó T. Attilára, Koncsol László Illyés Gyulára, Máté László Fábri Zoltánra, Fráter Zoltán Karinthy Ferencre, Balázs Géza Kosztolányi Dezsőre. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke, és a konferencia szünetében megtekintette a nyelvmúzeumot is.

Este a juniális A Múzeumok Éjszakájának rendezvényeivel folytatódott a program. A nyelvmúzeumi éjszaka kiemelt műsorszáma volt a Tetten ért szavak különkiadása, egy különleges irodalmi, nyelvi összeállítás, melyben a műsor munkatársai és sokan mások működtek közre. Az előadást Balázs Géza szerkesztette.
A találkozó része volt még a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport nyilvános ülése, az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági szervezetének bemutatkozása, múzeumismereti vetélkedő, illetve A Magyar Nyelv Múzeuma kuratóriumának találkozója.

Az első anyanyelvi juniális résztvevői szakemberek (nyelvészek és irodalomtörténészek) és egyetemisták voltak, valamint nagyon sok más érdeklődő is: akik a program ideje alatt ellátogattak Széphalomra. Tervünk az, hogy e tartalmas találkozót ezután minden évben megrendezzük – egyre gazdagabb kínálattal és egyre több résztvevővel.

A juniális során a vendégek megismerték a múzeumot, Széphalmot – s e sajátos hangulatú nemzeti zarándokhely ismét igazolta, hogy méltó otthona a színvonalas tudományos, kulturális és szórakoztató rendezvényeknek.

Az anyanyelvi találkozó rendezői az alábbi szervezetek voltak: A Magyar Nyelv Múzeuma, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, Anyanyelvápolók Szövetsége, Anyanyelvi Konferencia, A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Központ Nkft., Kazinczy Társaság, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Szemiotikai Társaság, Tinta Könyvkiadó.

(Schmitt Pál köztársasági elnök látogatásáról, a Czigány Lóránt-kiállítás megnyitójáról és a Múzeum Éjszakájáról külön hírben is beszámolunk.)

A Manyszi tudósítása:
http://www.e-nyelv.hu/2011-06-21/a-manyszi-a-junialison-helyszini-tudositas/

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor