Kazinczy Ferenc: A botcsinálta doktor A Zemplén Televízió tévéfilmjének ősbemutatója A Magyar Nyelv Múzeumában

2011. március 4-én mutatták be A botcsinálta doktor című tévéfilmet A Magyar Nyelv Múzeumában. A Zemplén Televízió legelső tévéfilmje A botcsinálta doktor című alkotás. Az eredeti vígjátékot Moliere írta, Kazinczy Ferenc ezt a művet lefordította, illetve magyarította: a francia komédiát zempléni környezetbe helyezte. A darabból a Zemplén Televízió - pályázat útján, állami támogatásból - forgatott filmet, melyet a Duna Televízió is bemutat. A szereplők válogatása meghívás alapján történt, a filmet Zsigmond Dezső rendezte.

Az elmúlt év őszén zajlott a forgatás, a stáb profikból és amatőrökből állt össze erre a munkára. Lelkes újhelyi, károlyfalvai és széphalmi lakosok jöttek és statisztáltak a jelenetekhez. Zemplén különböző helyszínein készítették a felvételeket: Károlyfalván, a sárospataki várban, a Tokaji Múzeumban, a füzérradványi erdőben, az erdőbényei kádárműhelyben, az Aranyosi-völgyben és a széphalmi Kazinczy-kertben.

Az ősbemutatónak méltó színhelye volt A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom, ahol Kazinczy Ferenc huszonöt évig élt. A filmet a nyelvmúzeum színháztermében vetítették le a, népes közönség számára. A vendégeket Fehér József, a múzeum igazgatója, Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere és dr. Szabó Rita, Sárospatak város alpolgármestere köszöntötte. Azután Gebauer Szabolcs, a Duna Televízió főmunkatársa szólt a megjelentekhez, majd Hörcsig Márton, a Zemplén Televízió ügyvezető igazgatója, a film gyártásvezetője beszélt a forgatásról.

Szereplők:
Donkó József - Rigó Dávid, vágási lakos
Kádárné Szász Hilda - Erzsók, a felesége
Novák Zoltán - Soltész, a szomszédjuk
Iványi Tamás - Demetrovics, görög kereskedő
Kiss Melinda - Kati, a leánya
Kendy Attila - Paulovics, tokaji boltos legény, Kati titkos szeretője
Jászter Beáta - Sára, gazdasszony Demetrovicsnál
Ujj Péter - Farkas, Sára vőlegénye, bejáratos a Demetrovics házba
Darmos István - Miklós deák, Demetrovics boltos legénye
Fekete Csaba - Kárász, kispataki ember
Bagonyi János - a fia
az erdőbényei kádártáncosok
károlyfalvai és széphalmi lakosok
a Zempléni Farkasok Motoros Klub

A stáb:
Zsigmond Dezső - rendező, Dörner József - rendezőasszisztens, Palotai Éva - vágó, Hörcsig Márton - gyártásvezető, Szvitankó Tamás, Becse Tamás, Suhanesz Péter - operatőrök, Kardos József - hangmérnök, Karaszek Zoltán - keverő hangmérnök, Heves László - fővilágosító, Jászter Beáta - dramaturg, Lizák Zsuzsa - smink, Dócs Katalin - frizura, Nalesnik Tibor, Szász Attila - berendezők, Kendiné Dudics Mariann - asszisztens

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor