Szüretvárás A Magyar Nyelv Múzeumában

Szüretvárás a múzeumban címmel népművészeti-gasztronómai témájú családi napot rendeztek A Magyar Nyelv Múzeumában 2010. szeptember 11-én. Az intézmény munkatársai gazdag programot kínáltak az érdeklődők számára. Az udvaron a Sátorelő Íjász Klub várta a vállalkozó kedvű látogatókat: mindenki próbát tehetett céllövésből, de kezébe vehette a karikás ostort is. A sátoraljaújhelyi Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági Szakközépiskola tanárai és tanulói a szőlőtaposás, -darálás és -préselés titkaiba avatták be a látogatókat, akik a friss mustot is megkóstolhatták.

Mellé a sátoraljaújhelyi Spaten Söröző és Étterem kínálta az ízletes lepcsánkát és a különleges, karakteres ízű lepényt: a vakarót. Utóételként borhabos-szilvás süteményt fogyaszthattak a nyelvmúzeumba ellátogatók.
            
Szűcs János kádármester a hordókészítésről beszélt az érdeklődőknek, és megmutatta a kádármesterség jellegzetes eszközeit, mesélt a hordó mint szállító- és tárolóeszköz történetéről, megmagyarázta a foglalkozás szakszavainak jelentését. A Hollóházi Fazekas Ház segítségével a gyerekek és a felnőttek a fazekasmesterséget is kipróbálhatták.            

Azok sem unatkoztak, akik a kissé zord időben inkább bent, a múzeum épületében kerestek maguknak látnivalót. Megcsodálhatták Földesi László sátoraljaújhelyi nyugdíjas szőlőgyökérből készült „szobrait”; a gyerekeket pedig arcfestés, játszósarok és a Miskolci Manó Manufaktúra interaktív kézműves foglalkozása várta. A látogatók természetesen a nyelvmúzeum kiállításait is megtekinthették, bepillanthattak a Titkok titka című, még épülő állandó kiállítás kulisszatitkaiba.        

A Magyar Nyelv Múzeuma e családi nappal is fel kívánta hívni a figyelmet arra, hogy valódi közösségi térként működik, és minden korosztály, a legkisebbek számára is kínál igényes és változatos kulturális programokat. Ha a gyerekek is otthon érzik magukat az intézményben, vélhetőleg később is visszatérnek Széphalomra, megnézik a kiállításokat, jelenlétükkel és ötleteikkel segítik a nyelvmúzeum munkáját.

A rendezvény a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Mecénás Pályázatának támogatásával valósult meg.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor