Múzeumok Éjszakája A Magyar Nyelv Múzeumában

A Magyar Nyelv Múzeuma harmadik alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakáján 2010. június 19-én. Az intézmény változatos, szórakoztató, de igényes programokat kínált a látogatóknak. Ezen a napon – a Szent Iván-napot, a nyári napfordulót megelőző szombaton: a Múzeumok Éjszakáján – hagyományosan megemlékezést tartunk a széphalmi mester, Kazinczy Ferenc sírjánál. Idén nagytiszteletű dr. Kádár Ferenc úr emlékezett meg liturgikus beszédében a nagy nyelvújítóról, aki hazaszerető, vallásos ember volt, híven teljesítette az „eszköze lenni az isteni kéznek” erkölcsi parancsát.

A megemlékezésen közreműködött a Széphalmi Nyugdíjasklub, valamint Takács Szandra, a nyelvmúzeum munkatársa, aki Kazinczy Kérés című imádságát olvasta fel a résztvevőknek. Kazinczy sírjára Zsujta Önkormányzata és a Zsujta Jövőjéért Egyesület helyezett el koszorút. Az a tény, hogy A Magyar Nyelv Múzeuma egy nemzeti zarándokhely: Kazinczy sírja és a Kazinczy Emlékcsarnok mellett épült fel, még alkalmasabbá teszi az intézményt arra, hogy a Széphalomra látogatók nemzeti öntudatát és a magyar nyelv és kultúra iránti elkötelezettségét erősítse.            

A Múzeumok Éjszakáján fáklyák világítják meg a Kazinczy Emlékcsarnok környékét és a sírhoz vezető ösvényt; a háttérben a nyelvmúzeum modern épülete áll őrt, mögötte a gyönyörű hegyek magasodnak; a megemlékezés imádságos hangjai és a közösen elénekelt Szózat fájdalmasan szép sorai szállnak az ég felé: az ünnep minden évben feledhetetlen élményt nyújt a jelenlévőknek.            

A program a múzeum épületében folytatódott, a legkisebbek előadásával. A sátoraljaújhelyi Hétszínvirág Óvoda óvodásai mutatták be műsorukat, melyben gyermekkorunk játékait elevenítették meg. Ezután a Sátoraljaújhelyi Petőfisek Női Kara lépett fel, majd a széphalmi SzeptEmber színjátszó csoport adta elő A falu szája című tréfás népi színdarabot. A Sátoraljaújhelyi Gospel Kórus is bemutatkozott a nyelvmúzeum színpadán; aztán a Bodroghalmi Halom Dalkör és a Széphalmi Nyugdíjasklub énekelt a vendégeknek. A műsorszámok között a Holdfény Mazsorettcsoport szórakoztatta táncaival a közönséget. A népi hagyományok elevenedtek meg 22 órától a múzeum udvarán: a Tűzugrás Fesztiválhoz kapcsolódva égtek a tüzek; miközben a sátoraljaújhelyi Bokréta Iskola néptáncosai járták a tűztáncot.            

Az érdeklődők természetesen a múzeum kiállításait is megtekinthették, emellett pólófestő, mézeskalácsos és Szarka János sátoraljaújhelyi amatőr fotós kiállítása várta a látogatókat.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor