Nyelvi-irodalmi szakmai fórum A Magyar Nyelv Múzeumában

A Diósgyőri Gimnázium és Városi Pedagógiai Intézet a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tagozatával közösen szakmai fórummal egybekötött tanulmányutat szervezett Széphalomra, A Magyar Nyelv Múzeumába 2010. április 24-én Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlésének támogatásával. A résztvevőknek Fehér József, a nyelvmúzeum igazgatóhelyettese szólt az intézmény történetéről, majd Nyiri Péter igazgatóhelyettes mutatta be a kiállításokat. Ezután dr. Kecskeméti Gábor intézetvezető (Miskolci Egyetem) köszöntötte a megjelenteket, s anyanyelv és irodalom kapcsolatát megvilágítva beszélt Kazinczy Ferenc szerepéről, jelentőségéről.

Dr. Gyapay László tanszékvezető (Miskolci Egyetem) a Kazinczy-kori nyelvújításról, Kazinczy és Debrecen viszonyáról tartott előadást. Horváth Zsuzsanna oktatáskutató (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) Diagnózisok és utak a magyartanításban címmel irodalom- és anyanyelv-pedagógiai kérdéseket tett fel és válaszolt meg. Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi adjunktus (Miskolci Egyetem) Az anyanyelv helye és szerepe az oktatásban témakörben fejtette ki gondolatait. A Magyar Nyelv Múzeuma számára különösen fontos, hogy a hazai nyelv- és irodalomtudomány jeles képviselői rendszeres vendégei, előadói legyenek az intézmény rendezvényeinek, ezért is örvendetes, hogy a Miskolci Egyetem (a 2009 június 4-én, a Kazinczy-év alkalmából rendezett konferencia után) immár másodszor szervezett szakmai találkozót Széphalmon.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor