Szavalóverseny A Magyar Nyelv Múzeumában

Első alkalommal rendezett szavalóversenyt a magyar nyelv napján: az intézmény megnyitásának második évfordulóján, 2010. április 23-án A Magyar Nyelv Múzeuma. A Vallomás az anyanyelvről című eseményen tizennégy sátoraljaújhelyi általános iskolás és középiskolás vett részt olyan versekkel, melyek témája a magyar nyelv. A fiatalok három kategóriában versenyeztek: külön értékeltük az általános iskolák 5-6. osztályos tanulóit, a 7-8. osztályosokat, valamint a középiskolásokat. A zsűri elnöke Halász Magdolna, a sárospataki Zrínyi Ilona Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója, a Sárospataki Irodalmi Olvasókör elnöke volt, zsűritagként Nagy Zoltán, a nyelvmúzeum informatikus-könyvtárosa, illetve Nyiri Péter, az intézmény muzeológusa, igazgatóhelyettese értékelte a szavalókat.

A magas színvonalú, jó hangulatú versenyen a következő eredmények születtek:

Az első korosztályban (5-6. osztályosok) első helyezést ért el Kosárka Lilla (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola), megosztott második díjat kapott Tokacs Krisztián (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola) és Kazár Patrícia (Jókai Mór Tagintézmény); emléklapot kapott Gombos Patrícia (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola).
            
A második korosztályban (7-8. osztályosok) első helyezett lett Fodor Klaudia (Jókai Mór Tagintézmény), második helyezést ért el Filep Richárd (Kazinczy Ferenc Általános Iskola), harmadik lett Dudás Alexandra (Jókai Mór Tagintézmény); emléklapot kapott Deák Bettina (Jókai Mór Tagintézmény), Lekner Emese (Jókai Mór Tagintézmény) és Kovács Patrícia (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola).            

A harmadik korosztályban (középiskolások) megosztott első díjat kapott Kendy Attila (Kossuth Lajos Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény) és Mitró Márió (V. István Közgazdasági és Idegenforgalmi Szakközépiskola), második helyezést ért el Siska László (Kossuth Lajos Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény); emléklapot kapott Gulyás Erika (V. István Közgazdasági és Idegenforgalmi Szakközépiskola).

A versenyzőknek és tanáraiknak gratulálunk.

A Magyar Nyelv Múzeuma célja, hogy a szavalóversenyt ezután minden évben megrendezze a magyar nyelv napján, április 23-án; és hogy folyamatosan növelje a szavalók létszámát, a sárospataki, illetve a környékbeli és a határon túli diákokat is bevonva a megmérettetésbe.

A szavalóverseny eredményhirdetésén kapták meg jutalmukat Az én anyanyelvem című esszéíró-verseny díjazottjai is. A versenyt két korosztály: általános iskolások és középiskolások számára rendeztük meg; s azt kértük a diákokról, hogy legfeljebb 3 oldal terjedelemben fejtsék ki véleményüket édes anyanyelvünkről, a magyar nyelvről.

Az általános iskolások versenyében első helyezést ért el Laczkó Dalma (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola), második lett Szalontai Balázs (Jókai Mór Tagintézmény), harmadik díjat kapott Dudás Alexandra (Jókai Mór Tagintézmény).

A középiskolások között Varga Zita (Kossuth Lajos Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény) kapta az első díjat, második helyezést ért el Horváth Eszter (Kossuth Lajos Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény).


Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor