A Mercurius Veridicus Országos Középiskolai Szónokverseny döntője A Magyar Nyelv Múzeumában

2010. április 10-én Széphalom, A Magyar Nyelv Múzeuma adott helyet a Mercurius Veridicus Országos Középiskolai Szónokverseny döntőjének. A résztvevőket Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere köszöntötte; és hangsúlyozta, hogy a nyelvmúzeum a legmegfelelőbb hely a szónokverseny megrendezésére, és itt minden versenyző győztesnek érezheti magát, hiszen maga Széphalom az egyik legszebb ajándék és jutalom. Fehér József, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója elmondta, hogy Sátoraljaújhely és környéke több híres szónokot is adott a hazának, gondoljunk csak Kossuth Lajosra vagy Kazinczy Gáborra.

Ezt a nemes rétori hagyományt folytathatják most a verseny döntősei, az új nemzedék képviselői. Ezután Kelemen Csaba, az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze adta elő zenés műsorát, majd Hideg Imre, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala Oktatási és Művelődési Főosztálya főosztályvezetője hivatalosan megnyitotta a versenyt.            

A zsűri – dr. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár, nyelvészprofesszor (ELTE), Hideg Imre és Kelemen Csaba – először a kötelező feladatokat hallgatta meg: a versenyzők Erkel Ferenc üzenete az ezredforduló magyarjaihoz címmel tartottak szónoklatot. Az ezt követő írásbeli feladatban két lehetőség közül választhattak: a „Névtelen hősök emlékezete” – Méltatás emléklap átadása alkalmából, illetve a „Komolyan” – Hozzászólás egy diákkonferencia szekciójában témák egyikéből kellett szónoki beszédet írniuk, majd azt előadniuk. Amíg a zsűri értékelt, a diákok és tanárok megtekintették a múzeum kiállításait, aztán a résztvevők közösen megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírját.            

Az eredményhirdetésen Balázs Géza értékelte a fiatalok teljesítményét, az esemény zárásaként pedig Kelemen Csabától hallgathatták meg a jelenlévők Dobó István esküjét (Gárdonyi Egri csillagok című regényének részletét). A IV. Mercurius Veridicus Országos Középiskolai Szónokverseny döntőjének győztese Bodnár Dániel, a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákja; felkészítő tanára Mizsák Éva.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor