Czifrák András drámája A Magyar Nyelv Múzeumában

2010. március 25-én Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában mutatták be Czifrák András A vesztes című drámájának felolvasószínházi előadását az encsi Váci Mihály Gimnázium és Szakközépiskola diákjai. A tanulókat Varga József tanár úr készítette fel a bemutatóra. Az előadásban közreműködött Kováts Marcell népzenész. A darab szerzője, Czifrák András – aki maga is szerepet vállalt a felolvasásban – a Mi újság? című független kistérségi folyóirat főszerkesztője, kiadója, tulajdonosa, valamint a Kazinczy Ferenc Társaság elnökségi tagja. A gyönyörű nyelvezetű, történelmiségében is időszerű dráma főszereplői: Koppány, illetve István (Vajk) és édesanyja, Sarolt.

Részlet a drámából, Koppány útmutató parancsából: „Őrizzétek a jeleket, melyek magokban csak jelek, de összefűzve szavakká állnak és jelzéssé, jelentéssé, gondolattá, üzenetté, melyben az ősi szavak törvénye szól megtartásról, megmaradásról. És dúdoljatok dalt, dúdolót. Csendben, magatokban, mert minden dal itt benn szól, innen belülről, szívből, kinek szíve vagyon, vére. Halkan, ne hallja senki idegen, ki nyelveteket veheti, mert idegenek lesztek mind, ha már nem őrizhetitek hangját puszták szabad szeleinek, vizek csobogásának, erdők zúgásának, madarak röptének, vijjogásának, apák bújának, vígságának. Ha már nem őrzitek hangját anyátok ringatójának, mely álmokra fektetett ősök vigyázó szemei, csillagok alatt, hol apák járnak az örök hadi úton, vitézen, s boldogan, mert tudják, van még, ki ha csak a dúdolóban, de emlékezik. S ők pislákoló, messzi lámpásikkal megvilágítják utunk az éjben, de csak míg lesz, ki emlékezik.”

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor