A "Kazinczy és a szülőföld" pályázat díjkiosztó ünnepsége

A Magyarország Felfedezői Szövetség sárospataki táborának résztevői, 2009. június 28-án 10 órakor érkeztek A Magyar Nyelv Múzeumába. A múzeum színháztermében tartott ünnepségen, irodalmi műsorral emlékeztek meg Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulójáról. A megemlékezést játék követte, melyben a felolvasott mondatokból nyelvújítás korabeli szavakat kellett felismerni a diákoknak. A játék után a "Kazinczy és a Szülőföld" pályázatra beérkezett művekből olvastak fel szövegeket.

A pályázóknak Kazinczy Ferenc által alkotott szavakból kellett levelet írni egy képzeletbeli barátnak, melyben hazájukat mutatták be. A legjobb pályázatok készítői oklevelet kaptak A Magyar Nyelv Múzeumától. A díjkiosztás elején lejátszott kis jelenet a Csikófuttatás c. Danajka Lajos: Mátyusföldi adomák c. könyvéból való. /Újvár 2001/. A szereplők: Nagy Viktória, Fekete Melánia és Patócs Andrea a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola tanulói.

A rendezvény végén Buzogány Árpád: Az út, amit megjárunk című verse hangzott el a színpadon, s a megjelentek Kazinczy-jelvényt kaptak ajándékba. Rakó József, a szövetség országos elnökének szavai zárták az ünnepséget, aki megköszönte a gyermekek munkáját, s emlékeztette őket az anyanyelv ápolásának fontosságára és a szülőföld szeretetére. Ezután a résztvevő diákok és felnőttek megtekintették A Magyar Nyelv Múzeumában kiállításait.

Néhány mondat a Magyarország Felfedezői Szövetségről

A Magyarország Felfedezői Szövetség - önkéntesen alakított, önkormányzattal rendelkező, politikamentes országos társadalmi szervezet. A szülőföld, a haza felfedezésére neveli tagjait, arra törekszik, hogy a legifjabb nemzedékben kialakuljon a nemzethez, a hazához kötődés érzése, élmények, cselekedtető programok útján. Nevelési célja, hogy a gyerekekben kialakuljon a közösségi tevékenység iránti vágy, az egymás és saját jellemük formálásának igénye. A határon túli gyerekek, a testvérszövetségekbe tömörült felfedezők iránti szeretetre, szolidaritásra, az általános humanitásra, a gyengébbek, idősek segítésére neveli tagjait.

A szövetség honlapja: http://felfedezem.uni.hu/

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor