Múzeumok Éjszakája A Magyar Nyelv Múzeumában

A Magyar Nyelv Múzeuma második alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakáján. 2009. június 20-án Széphalmon, a nyelvmúzeum udvarán és épületében változatos programok várták az érdeklődőket. 19 órakor emlékező istentisztelettel vette kezdetét az este. Emlékbeszédet mondott Kiss Endre József református lelkész, könyvtárigazgató, közreműködött a Széphalmi Nyugdíjas Klub Éneklő Csoportja. Ezután a bodroghalmi Halom Dalkör, illetve a sátoraljaújhelyi Petőfisek Vegyeskara éneklését hallgathatták meg a vendégek. Mercz Gyula széphalmi lakos saját költeményét mondta el.

Az énekek és a vers után a néptánc vette át a főszerepet. A sátoraljaújhelyi Bokréta Művészeti Iskola szervezte előadásban több néptánccsoport is fellépett a múzeum színpadán. 21 órakor meggyújtották a tüzeket, fellobogott a láng, s következhetett a tűztánc és a tűzugrás – mindez az országos rendezésű Tűzugrás Fesztivál keretében.

A nyelvmúzeumba látogatók mézeskalácsot, erdőhorváti perecet, bélelt rétest, kürtőskalácsot és kenyérlángost vásárolhattak, a gyerekek kipróbálhatták a gyertyaöntést és a pólófestést. Egészen éjfélig érkeztek a múzeumkedvelők A Magyar Nyelv Múzeumába, az utazásban segített nekik a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum Sárospatak és Széphalom között közlekedő rabszállító járműve, a „rabomobil” is.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor