Széphalmon jártak a Kazinczy-emléktúra résztvevői

Május 18-án reggel Kazinczy Ferenc szobrának megkoszorúzása után Érsemjénből indult el a Kazinczy-emléktúra, melyen a résztvevő diákok végigjárják a Kazinczy-emlékhelyeket. A Magyar Irodalmi Hagyományápolók Országos Egyesülete kezdeményezésének célja, hogy az egyes emlékhelyek településeiről származó tanulók saját településük helytörténetének megismerésén túl átfogó ismertetekre tehessenek szert a felvilágosodás koráról, egyúttal összemérhessék tudásukat Kazinczyról. Az emléktúra Kazinczy Ferenc országjárását, családi, baráti látogatásait idézi meg.

A túra résztvevői 2009. május 20-án érkeztek Széphalomra, Kazinczy "földjére"., ahol elültettek, majd nemzeti színű szalaggal díszítettek fel egy körtefát; a körtefa volt ugyanis a "széphalmi Mester" kedvenc fája. A "zarándokokat" A Magyar Nyelv Múzeuma munkatársai köszöntötték, s átvették tőlük az emléktúrázók ajándékát: egy harangot, melyen Kazinczynak a magyar nyelvről szóló egyik gyönyörű vallomása olvasható. Ezután a vendégek és a házigazdák közösen megkoszorúzták Kazinczy sírját, és elénekelték a Himnuszt. A túra ezután Alsóregmecen, majd Sátoraljaújhelyben folytatódott. A résztvevőknek Fehér József, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke mutatta be a két települést.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor