Megnyílt a tatárjárás-kiállítás A Magyar Nyelv Múzeumában

2009. május 14-én 16 órakor A Magyar Nyelv Múzeumában megnyílt a Gyermekemet az országért – A tatárjárás (1241-1242) című vándorkiállítás, melynek Komárom, Zalaegerszeg, Kaposvár, Békéscsaba, Debrecen és Csíkszereda után a széphalmi múzeum a hetedik, egyben utolsó helyszíne. A megnyitón köszöntőbeszédet mondott dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat elnöke, dr. Veres László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója, dr. Vándor László, a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége elnöke és dr. Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke. Mindannyian hangsúlyozták, hogy a kiállítás a megyei múzeumi szervezetek összefogásával jött létre.

Ezután Koltay Gábor filmrendező megnyitotta a tárlatot. Beszédében kiemelte, hogy a magyar történelem egyik legtragikusabb eseménye volt a tatárjárás, népünk azonban felül tudott emelkedni a pusztuláson és az elkeseredettségen, és IV. Béla király vezetésével újjáépítette a hazát. Hasonló erőt és elszántságot mutatott a magyarság a trianoni országcsonkító döntés után. Ezek a példák útmutatást és hitet adhatnak a jelenkori magyar ember számára is: a nemzet gondjai ma is megoldhatók. Mindehhez azonban összefogás, őszinte akarás és szeretet, haza- és emberszeretet, illetve nemzettudat szükséges – fiatalokban és idősebbekben egyaránt.

Meggyőződéssel kell hinnünk, hogy a nemzeti önbecsülésünk az egyik legfontosabb záloga Magyarország újbóli felemelkedésének. A hazát érintő lényeges kérdések érzelmi-lelki válaszokat kívánnak, emellett ugyanakkor a józan ésszel belátható, logikus és szükségszerű lépéseket is észre kell vennünk. Ezért fontos, figyelmeztetett Koltay Gábor, hogy a látogatók ne csupán átrohanjanak a kiállításon, hanem álljanak meg, üljenek le, és beszélgessenek a múltról, vonják le a következtetéseket a jelen és a jövő számára, és erősödjenek lélekben, gazdagodjanak ismeretekben.

A kiállítás bejárása után a megnyitó résztvevői Tóth Gábor és a füzéri Várvédő Egyesület hagyományőrző bemutatóját tekinthették meg.

A tárlat 2009. július 30-ig látható A Magyar Nyelv Múzeumában.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor