Tájnyelvi konferencia- és vetélkedő A Magyar Nyelv Múzeumában

A Kárpát-medencei magyar tájnyelvi vetélkedő és konferencia eseményeivel, Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában 2009. április 24-én 16 órakor dr. Kiss Jenő nyelvész és dr. Balázs Géza nyelvész, egyetemi tanárok nyitották meg a Magyar Nyelv Hetének programsorozatát. A 12-18 éves korosztályt képviselő, hazai és határon túli magyar iskolákból érkezett hat csapat vetélkedőn adott számot saját nyelvjárása ismeretéről történetek, mesék tájnyelvi előadásával.

Összemérték tudásukat a közérthető, fordulatos, tájnyelvi kifejezésekkel gazdagított fogalmazásban, az újonnan meghonosodott, közhasználatú, idegen szavak magyar megfelelőinek keresésében és a különböző magyar tájnyelvek felismerésében is.

A vetélkedőn az Ukrajnából, a kárpátaljai Salánki Mikes Kelemen Középiskolából és a Csornai Széchenyi István Általános Iskolából érkezett diákcsapatok azonos pontszámmal, holtversenyben nyerték el az első helyet. A legjobbaktól csak néhány ponttal lemaradva lett harmadik a szombathelyi Premontrei Rend Szent Norbert Gimnáziumának csapata és nyert dicséretet a kecskeméti Kodály Iskola, a Makói Általános Iskola és a vajai Molnár Mátyás Iskola csapata is.

A zsűri tagjai és a konferencia előadói voltak: dr. Balázs Géza, Fehér József, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója, dr. Kálnási Árpád nyelvész, egyetemi docens, dr. Kiss Jenő (a zsűri elnöke), Sarusi Mihály József Attila-díjas író, Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő és dr. Voigt Vilmos folklór kutató, egyetemi tanár.

Az április 25-én zárult, jó hangulatú, sikeres programot - amelynek fővédnöke Jókai Anna Kossuth-díjas író volt - az Írók Alapítványa és A Magyar Nyelv Múzeuma Kazinczy Ferenc 250. születési évfordulójáról is megemlékezve, a Magyar Írószövetség együttműködésével, a MASZRE, az NCA és az Irodalmi Emlékhelyek Egyesülete támogatásával idén először rendezte meg.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor