Új kiállítás A Magyar Nyelv Múzeumában

Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából 2009. március 21-én "Kivívánk a szép tusát" A magyar nyelvújítás címmel új kiállítás nyílt A Magyar Nyelv Múzeumában. A tárlat a Pásztor Emil Galérián kapott helyet; a galéria a nyelvmúzeum ötletadójának, az egri tanárképző főiskola volt tanárának, dr. Pásztor Emilnek a nevét viseli. A nyelvújítás-kiállítás a felvilágosodás kori magyar nyelvújítást, illetve annak előzményeit és következményeit mutatja be szemléletesen: színes képekkel és tartalmas szövegekkel.

A tájékozódást térkép, valamint lapozható szótárak és egyéb kiadványok (pl. folyóiratok) segítik. A látogatók a tárlat végén elhelyezett számítógép elé leülve további szakirodalmi szövegeket olvashatnak, kérdőíveket tölthetnek ki, vitafeladatokat oldhatnak meg és magyar írók-költők hangját hallgathatják. A kiállítás egyik „látványossága” egy régi rádió, melyből a Kossuth Rádióban évtizedeken át sugárzott, Édes anyanyelvünk című műsor 1985. június 16-án lejátszott adása: Lőrincze Lajos hangja szól.

A tárlatot dr. Kováts Dániel nyugalmazott főiskolai tanár mutatta be az érdeklődőknek. A kiállítás-megnyitón ihletett hegedűjátékával közreműködött Dombóvári János, a Lavotta János Kamarazenekar művészeti vezetője.

A kiállítás fő gondolatkörei:
A nyelvi tudatosodás.
Törekvések anyanyelvünk ápolására.
A nyelvújítási harc.
Kazinczy Ferenc szerepvállalása.
A nyelv és ízlés megújításának hatásai.
Nyelvünk gazdagodása a reformkorban.
A 19. és 20. század jeles alkotóinak vallomásai.

A kiállítást tervezték és rendezték:
Fehér József
Kováts Dániel
Nagy Zoltán
Nyiri Péter
Szigeti Sándor
Varga Lukács

A kiállítást támogatták: Kazinczy Ferenc Társaság, Magyar Rádió, Petőfi Irodalmi Múzeum, Országos Széchényi Könyvtár, The American Foundation for Hungarian Youth and Culture, Evva András és Murrai Sándor.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor