„Pataki refisek” A Magyar Nyelv Múzeumában

A Magyar Nyelv Múzeumát a változatos programok töltik meg élettel. Ezért fontos, hogy az intézményt sajátjuknak tekintsék és birtokukba vegyék az iskolák, a diákok és a pedagógusok is. A múzeum színházterme alkalmas irodalmi összeállítások bemutatására és versenyek megrendezésére. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma az elsők között élt e lehetőséggel: 2008. október 8-án Kazinczy Ferenc és a magyar nyelv tiszteletére szervezett előadásukkal léptek a széphalmi nyelvmúzeumi színpadra a pataki gimnazisták, több mint száz társuk előtt.

Figyelemfelkeltő és nevelő célzatú szavakat hallhattunk Kazinczy munkásságáról és a magyar nyelv ápolásának, őrzésének-gondozásának nemes feladatáról. Ezután az 1192-1195-ben keletkezett Halotti beszéd és könyörgés archaikus és ünnepélyes szövegével ismerkedhettek meg a diákok, majd a nyelvemlék ihlette huszadik századi verseket, Kosztolányi Dezső és Márai Sándor Halotti beszéd című költeményét szavalták el a gyerekek. A három mű így egy évszázadokon átívelő, időtlen – mert örök érvényű – üzenetté szövődött össze, mely az ember és a nemzetek, valamint a nemzeti nyelvek egyediségének jelentőségére, az anyanyelvet a maga eredeti tisztaságában való megőrzés kötelességére neveli-tanítja az ifjúságot.

Ezzel a különleges élményt adó irodalmi délután A Magyar Nyelv Múzeumának küldetéséhez is kapcsolódott, s bizony ezek az apró, de hasznos és fontos lépések vezetnek a célhoz: a kincs, a magyar nyelv megőrzéséhez.

A műsor zárásaként részletek csendültek fel az István, a király című rockoperából. A tanulók természetesen megtekintették A Magyar Nyelv Múzeumának kiállításait és a Kazinczy Emlékcsarnokot is. Ezúton ismét gratulálunk a "pataki refisek" igényes összeállításához, s biztatjuk a többi iskolát: kövessék példájukat.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor