Muzeológus-továbbképzés A Magyar Nyelv Múzeumában

A Petőfi Irodalmi Múzeum Stratégiai tervezés címmel többnapos továbbképzést szervezett muzeológusok számára nyelvstratégiáról, muzeológiai kérdésekről és az emlékházak sorsáról. E rendezvény keretében a programban részt vevő csoport 2008. szeptember 26-án Széphalomra, A Magyar Nyelv Múzeumába is ellátogatott. A nyelvmúzeum és a Kazinczy Emlékcsarnok, illetve a kert és a sírok megtekintése után Kalla Zsuzsától Kazinczy tudományos és szépírói tevékenységével ismerkedhettünk meg.

Elhangzott: a „széphalmi Mester” igen sokoldalú alkotó volt, munkásságának legfontosabb mozzanata azonban mindenképpen a nyelvújítás. Kazinczy igen népszerű a fiatal kutatók, irodalomtörténészek között: egyfelől az emlékírásaiban – Fogságom naplója, Pályám emlékezete – megnyilvánuló személyesség és önutalások értelmezése-tisztázása, másfelől pedig az életmű „feldolgozhatatlansága” (a kéziratok esetenként tizenöt változatban maradtak fenn) jelent szakmai kihívást.

Ezután nyelvészeti előadások következtek. Dr. Balázs Géza a nyelvi tervezésről, az anyanyelv tudatosításáról beszélt, és a nyelvről való beszéd (állandóságának) fontosságát hangsúlyozta. Ő is utalt Kazinczy teljesítményére, kiemelve, hogy a Kazinczy-féle nyelvújítás voltaképpen nyelvi tervezés gyümölcse volt. Legfőbb eredményei pedig a következők: anyanyelvünk európai rangra emelkedett, olyan nyelv lett, melyen minden tudományág anyanyelvi szinten művelhető; emellett bebizonyította, hogy a nyelv fejleszthető, gazdagítható. Napjainkban szintén elengedhetetlen, hogy az elméletet – miként a nyelvújítás időszakában – a gyakorlat, a megvalósítás is kövesse: ebben a pedagógiának és most már A Magyar Nyelv Múzeumának kiemelt szerepe van. Balázs professzor szavaira Dr. Kemény Gábor válaszolt röviden, majd Dr. Nádasdy Ádám mesélt a nyelvrokonság tanulmányozásának kérdéseiről, módszereiről és korlátairól: a nyelvészet tudniillik csakis nyelvi rokonságot állít, a nép-faji rokonság megállapítása kívül esik illetőségi körén.

A napot közös nyelvi (képzettársításos) játék és kreatív önismereti teszt zárta. A továbbképzés másnap Prügyön folytatódott.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor