Az állandó kiállítás részét, sőt gerincét képező A magyar szó világa című bemutató már 2008. október 18-tól várta az érdeklődőket. A magyar nyelv szókészletének több metszete tárult a látogatók elé: a magyar szavak jellemző vonásai; a szavak története, eredete; a legszebb magyar szavak; a nyelvújítások értékei; a rokon értelmű szavak színessége; az írók-költők szavai; a határon túli magyar nyelvváltozatok világa; az izgalmas szleng, a diáknyelv… A kiállítás egyes epizódjai kis „kincsesházakban” foglaltak helyet, és csábították nyelvünk búvárait.

Mivel a nyelv, anyanyelvünk egy soha le nem zárható nyelvtani rendszerből és szótárból áll, a nyelv titkainak fölfedezői saját utak, csapások szerint járhatták be a szókincs világát; csodálkozhattak, vitatkozhattak, kiegészíthették az itt látottakat, tanulhattak és taníthattak másokat. Hiszen, ahogy egy erdélyi író mondta: „anyanyelvünket csak együtt tudhatjuk jól”.

A nyelvi utazás elmélyítését szolgálták a játékos kérdőívek, feladatok. A kitöltött és leadott kérdőíveket a múzeum munkatársai értékelték, és a legjobb megoldások készítőit havonta egyszer jutalmazták.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor