Az év szava: FÉNYVILLAMOS

Kezdteben volt a fényvillamos, azóta már szinte valamennyi közlekedési eszközünk nevéhez kapcsolódott a fény- előtag: fénytrolibusz, fényvonat, fénybusz, fényhajó, sőt: fényHÉV… Tíz éve indult el az első fényvillamos Budapesten. „A kivilágított járművek az adventi időszak elengedhetetlen kellékei a fővárosban. Az UV nosztalgiavillamoson 3500 méternyi fényfüzéren 39 200 hideg-fehér és kék színű LED világít, az utastérben pedig ünnepi díszítés látható.” A fényvillamos egyik változata: mézeskalács-villamos. A téli ünnepekre feldíszített járművek örömöt hoznak az emberek szívébe, ezért a fényvillamos szót választottuk az év szavának.

További javaslatok: klímavédelem, klímatudatosság, teremtésvédelem, országtorta, brexit, drón, e-roller, hibridautó.

 

Az év antiszava: HORRORKARAVÁN

A horrorkaraván: „vontatót vontató vontató”, azaz túlterhelt autószállító, másként: zombiszerelvény. Szakszerűbben: olyan autómentő, amelyen egy személyautó van, valamint további tréler újabb autókkal megrakodva. Látványa is ijesztő, ráadásul balesetveszélyes. A horror- előtagú korábbi szavak: horrorkamion (bevándorlókat csempésző, tragikus végkifejletet okozó kamion), horrorkoalíció (ideológiájukban élesen különböző pártok együttműködése), horrorbohóc (bohócjelmezes zaklatók a közterületeken. Reméljük a jövőben a sérült és használt autókat szabályosan szállítják, és így nem kerül újságokba és az év antiszavai közé a horrorkaraván.

 

Az év ifjúsági szava: MUTIMITESZEL

A muti, azaz mutasd meg! a szóbeliségben régóta élő felszólítás, nyelvtani megnevezése: mondatszó. A netnyelvben rövidített formája: mut, továbbfejlesztett változata: mutimiteszel. A szó a bloggervilágból indult, divattá vált, újabb és újabb kifejezések születtek mintájára. Az instagram-közösség szerint a mutimiteszel egy receptoldal neveként szolgált számos muti- kezdetű kifejezésnek: #mutimitiszol, #mutimitolvasol, #mutikitszeretsz, #mutimitcsinálsz.

További javaslatok: HWAPO (hard work always pays off, Hosszú Katinka jelmondata), insta-celeb (celeb az instagramon) spoilerez, tufa (buta, tapló).

 

Az év költői szava: BOLDOGASSZONY CSIPKÉJE

A Boldogasszony csipkéje a málna tájnyelvi megnevezése. A Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete 2019-ben tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt, amelyre ezúttal is magyaros ízvilágú, természetes alapanyagokkal feldolgozó recepteket vártak. Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester készítménye, a Boldogasszony csipkéje málnatorta lett 2019-ben Magyarország tortája. Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málnalekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melynek közeit málnalekvár tölti ki.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor