Az év szava: BUBI, BUBIZIK

 

A bubizik, bubizás a Mol-bubi közbringarendszer nevének második eleméből, a bubiból született ige. A bubi mozaikszóban a Budapest és bicikli rejlik. A három éve létrejött, környezetbarát és közösségteremtő kölcsönzőrendszer mára lefedi a főváros belső területeit. Neve is közismertté, sőt népszerűvé vált, mert találó, magyar, könnyen megjegyezhető. Választásunk a sikeres neologizmus elismerésén túl a magyar-z igeképző előtti tisztelgés is, e képző kivételes termékenysége a magyar nyelv egyik különleges vonása. E képző segítségével tetszőleges szófajból képezhető ige, például aházik, feketézik, padozik vagy épp, mint az év szava is mutatja: bubizik.

(Pomozi Péter ismertetése)

Szavazatot kapott még: vizes vébé, önvezető autó.

 

Az év antiszava: PLÁZATEREPJÁRÓ

 

Plázába járni hasznos dolog, mert a bő árukínálatban viszonylag egyszerűen és gyorsan lehet megtalálni a kigondolt- elképzelt-megálmodott tárgyat. Ráadásul a feltételek is úgy vannak kialakítva, hogy sem a nap forrósága, sem a hideg szél ereje nem zavarja a bámészkodást és a vásárlást, ami egyre inkább öncéllá kezd válni. A csillogás foglyai ezt az időrabló tevékenységet ráadásul olyan gépkocsival űzik, a plázaterepjáróval, amely életében igazi terepet még nem látott, a kirándulófelszerelés sem fér el benne, ám tömzsi formája, magasított alváza, tuningolt orra-háta arra teszi alkalmassá, hogy hivalkodó módon uralja a plázák parkolóját. A plázaterepjáró tulajdonképp a fogyasztói társadalom felületességének a fuvarozója, egy életérzést visz a hátán, de csupán a mélygarázsig.

(Balogh F. András indoklása)

Szavazatot kapott még: migránssimogató, kék bálna.

 

Az év ifjúsági szava: EGOSZÖRF

 

Az egoszörf az énkeresés sajátos módja. Nem filozófiai értelemben történik, hanem a digitális térben. Beütjük a nevünket az internetes keresőbe, és máris olvashatjuk, milyen felületen vagyunk jelen, kik és mit írnak rólunk. Tekinthető önimádó, narcisztikus cselekedetnek, de lehet praktikus és naprakész információ keresése is a hálózaton.

(Minya Károly magyarázata)

Szavazatot kapott még: Balaton-átcsúszás, túltol (eltúloz)

 

Az év költői szava: HÍMES TEMPLOM

 

Az év költői szava, a hímes templom sikeres szófelújítás, Zentai Tünde néprajzkutató érdeme. Mint az Ethnographia című szakfolyóirat idei első számában írta: „A színpompás, kazettás mennyezetű templomokat a régi iratokban cifra, tarka, megtarkázott, festett, hímes attribútumokkal illették.” Aki járt valaha az ormánsági, felső-Tisza-vidéki, kalotaszegi vagy más Kárpát-medencei díszes, kazettás mennyezetű templomokban, az bizonyosan nem feledi a kazetták megkapó vizuális költészetét, akár virtuózabb, akár bájosan naiv festői megoldásokat látunk. Épp ez utóbbi, a népi díszítőmesterségekkel és szépérzékkel szervesen érintkező ornamentika az, amelyre költői tökéllyel illik a hímes templom szó, mivel vizuális élményünket költői szépséggel és igazsággal sűríti kiváló terminusba.

(Pomozi Péter méltatása)

Szavazatot kapott még: örömmévalóság (Halmai Tamás)

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor