Az év szava: a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény mozaikszava.

 

Ezt A Magyar Nyelv Múzeumában jelentették be Széphalmon, a Múzeumok éjszakája helyi programjai keretében.

Minya Károly nyelvész, szókincskutató, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára, Az év szava választást lebonyolító Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (MANYSZI) alapító tagja elmondta:

A CSOK-ra azért esett Az év szava programba bevont szakemberek választása, mert mindenképpen pozitív kicsengésű szót kerestek.

A mozaikszó által képviselt tartalom pedig jó lehetőséget kínál a fiatal családok számára, amely meglátásuk szerint a demográfiára is jótékony hatással lehet majd.

Dobogós lett még a brexit és a kvóta

 

Az év antiszava: PÁRVÁLTÁS

 

Ez azt jelenti, hogy adott személy folyamatosan, komoly kötődés nélküli párkapcsolatokban él. Ez egyfajta értékvesztettséget is mutat.

Ebben a kategóriában versenyben volt Kisgrófo egyik dalának címe, a bulibáró is.


Az év ifjúsági szava: FILTERBUBORÉK

 

Ez a szó az interneten elérhető közösségi oldalak tartalomkezelési módját jelenti. Ennek segítségével szűrik a közösségi oldalak szolgáltató rendszerei a felhasználó számára a tartalmakat.

Szintén sok szavazatot kapott ebben a kategóriában az óratemető, ez olyan tevékenységet takar, amely feleslegesen sok időt igényel.

Ugyancsak közkedvelt volt a szavazók körében a tavalyi riói olimpián bronzérmes magyar úszó, Kenderesi Tamás által a televízióban említett, majd az emiatt széles körben elterjedt sajtburesz is.

 

Az év költői szava két szó: "TETTHAZAFI" és a "SZÁJHAZAFI”

Széchenyi István egyik művében használja ezt a két szót.

A "szájhazafi" olyan "pántlikás", lármásan magyarkodó ember, akinek elmúlik a lelkesedése, ha ténylegesen tenni, vagy áldozatot hozni szükséges.

A "tetthazafi" ezzel szemben a hon javáért csendben, okosan, áldozatosan cselekszik. Ez a két jellemforma ma is tetten érhető.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor