Az év szava: NEKIRUGASZKODÓ VÁLLALKOZÁS (STARTUP)

 

Minden évnek megvan a maga varázsszava, amelyet valaki bedob, s utána visszhangzik. 2014 egyik gyakran használt divatszava az angol startup. Általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti, melyet többnyire termék vagy üzleti modell innováció jellemez. Magyarítási javaslatát a Magyar Rádió gazdasági újságírójától kaptuk: nekirugaszkodó vállalkozás. (Balázs Géza)

További jelölések: geoláda – geoládázik, bakancslista (meglátogatható helyek listája, útiterv, életprogram),

érzékenyítés, okostelefon, okosautó.

  

Az év antiszava: VÉNASZKENNER

 

A labdarúgás szervezői és a randalírozó szurkolók között dúló véres csatáktól sem mentes háború újabb fejezete nyílt meg, amikor „vénaszkenner” segítségével az összes szurkoló egyedi azonosítási eljáráson esik át. Lényege: egy kütyű letapogatja a kézfejben futó vérereket, és ezek elhelyezkedését számsorrá képezi le. Ha jobban megnézzük a dolgot, akkor kijelenthetjük, hogy a kézfejben nincs is véna, ott csupán gyűjtőerek vannak, amelyek csak később, a karban egyesülnek vénává. Tehát a valóságnak nem megfelelő „vénaszkenner” kitaláció a szó mágikus erejével üzen a szurkolóknak, hogy a szívébe is belát a képfelismerő. A vénaszkenner részben rossz hangzású, részben kellemetlen asszociációt keltő szó, nevezhetnénk éppenséggel érolvasónak is. (Balogh F. András)

További jelölések: gesztenye alapú desszert, szárazföldi vízi mentő, ketrecharc, szakállas nő, jegesvízkihívás, herevasalás, nemzeti dohánybolt.

 

Az év ifjúsági szava: PUNNYAD

 

A kifejezés napjainkban tétlenkedést, unatkozást, fásultságot, gubbasztást, „langyos lébecolást” jelent. A csökkent intenzitású életérzés sokak jellemzője. Az ige nem cselekvést jelent, hanem annak a hiányát. Különböző képzőkkel teljes jogú tagja a szókészletünknek. Néhány alakja: punnyadó, punnyadt, punnyadás, punnyadozik, punnyatag, punnyadásos, bepunnyad, lepunnyad, kipunnyad, elpunnyad. Érdekessége, hogy szótöve, a puny- önmagában nem él. (Minya Károly) További jelölések: kombó (kombinált, párosított, összetett), savaz, ekéz, trendi, alter, lóg, banyatank (deszantszatyor), kósti (kóstoló), rágcsa (rágnivaló).

 

Az év költői szava: MESSZERINGÓ GYEREKKOR

 

Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből ismerjük ezt a jelzős szerkezetet. A messzeringó jelentése egyesíti magában a távoli gyermekévek és a ringó bölcső képzetét, egy eleven képbe tömörítve a múltat. A gyerekkor említése pedig mindenkiben ismerős érzéseket kelt: összekapcsolja az anyai öl melegét, az ember származását és biztonságérzetének emlékét. Egyúttal magába foglalja a szülőföldet is: ahonnan jövünk, ahol vagyunk és ahová tartunk. Hangulati jegyei, metaforikus, sűrített jelentése alapján a messzeringó gyerekkor kifejezést javasoljuk – a 2014. év költői szavának. (Pölcz Ádám)

További jelölések: szerelemlakat, Szépkenyerűszentmárton (településnév), Szentjobb (településnév), fényvillamos, memóriahab, elalvó nyírfaág (Radnóti), gomolygó gombolyag (Radnóti).

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor