Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden

Az „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” pályázat eredményhirdetése

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma 2020-ban kilencedik alkalommal hirdette meg levélíró pályázatát. A múzeum fontos feladatának tartja a felgyorsult digitális világban a kézzel írás, a levélírás hagyományának ápolását. Az előző évekhez hasonlóan a diákok két korcsoportban (általános iskola felső évfolyama és középiskola) küldhették el leveleiket. A pályázók három téma közül választhattak:

  • Írj levelet Kazinczy Ferencnek a digitális oktatással kapcsolatos élményeidről!
  • Kazinczy Ferenc leveleiben lelkesen számol be utazási élményeiről. Írj levelet neki, melyben elmeséled az általad legizgalmasabbnak, legszebbnek, legkülönösebbnek vélt úti élményeidet!
  • Számolj be Kazinczy Ferencnek arról, hogy miért fontos, hogy egykori birtokán a magyar nyelvnek van egy múzeuma!

Az idei pályázatra szintén szép számban érkeztek levelek az ország minden részéből, valamint a határainkon túlról is. A Kazinczy Ferencnek címzett levelek tartalmilag és formailag is megfeleltek a kiírásban meghatározott feltételeknek. A kor nyelvhasználatának megjelenítése, a levelezés szabályainak betartása, a megfogalmazott gondolatok szép példái annak, hogy a Z generáció tagjai szívesen ragadtak tollat a kezükbe. Olyan pályamunkákat küldtek a nyelvújító egykori otthonába, Széphalomra, melyeket olvasva a zsűri tagjai időutazáson vehettek részt, gazdag tartalommal, humorral, sok esetben tetszetős, az írók számára kedves emlékekkel találkozhattak.

A zsűri elnökének, dr. Toma Kornéliának gondolatait tolmácsolva szeretnénk megköszönni a pályázók leveleit:

Kazinczy szerint „A nyelv olyan, mint az ég a maga egymásba futó színeinek gyönyörű játékával”. A Kazinczynak írt levelek tartalma és formája ilyen esztétikai élményt nyújtott a bírálóknak.

Minden résztvevőnek gratulálunk!

 Irj levelet Kazinczy Ferencnek dijazottak 2020

 

I. Korcsoport

1. Kőfalvi Zoé Nóra

2. Szepesy Judit

3. Papp Lilla Kata

 

II. Korcsoport

1. Kertész Panna

2. Németh Nóra Valéria

3. Juhász Katalin Szimonetta

 

Különdíj

Simon Laura Zsuzsanna

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor