Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden

„Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv” - Wacha Imre emlékére

20190622

 

Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv” vetélkedő

Wacha Imre emlékére

Felhívás

 1. A verseny célja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Heves megyében, valamint a Felvidéken, a Kárpátalján és a Muravidéken tanuló általános és középiskolás korosztály körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást; hogy játszva ismertesse meg a fiatalokkal nyelvünk szépségeit, sokszínűségét.
 2. A versenyre nevezhetnek a Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében, valamint a Felvidéken, Kárpátalján és Muravidéken működő állami, egyházi, egyesületi és alapítványi fenntartású általános és középiskolák tanulói.
 3. Külön kategóriában versenyeznek az általános és a középiskolás korúak (5-8. és 9-14. évfolyamon tanulók).
 4. A felvidéki, a kárpátaljai és a muravidéki általános iskolák 9. évfolyamos tanulói ettől az évtől a középiskolás kategóriában versenyeznek.
 5. Egy iskola egy kategóriában két csapatot indíthat, ha azonban az adott intézmény tagiskolával is rendelkezik, akkor a tagiskola is jogosult két csapatot indítani.
 6. Az írásbeli fordulók során, ha egy intézményből több csapat indul, akkor kategóriánként csak a magasabb pontszámot elért csapat jut tovább.
 7. A csapatok létszáma: 4 fő.
 8. A versenyen a magyar nyelvtan ismerete mellett szerepet kap a nyelvi kreativitás és leleményesség, a verbális és nonverbális kommunikációs készség, az illemtan; de az általános műveltségre vonatkozó kérdésekkel is találkozhatnak a résztvevők.
 9. A verseny menete: a résztvevők számától, valamint a járványügyi helyzettől, az ehhez kapcsolódó intézkedésektől, különböző szabályoktól függően 1 vagy 3 írásbeli forduló kerül megrendezésre. Ha egy írásbeli forduló lesz, tudásukat középdöntőn mérhetik össze a csapatok. A döntőbe az írásbeli fordulók legjobbjai, esetlegesen második helyezettjei, vagy a középdöntők győztesei, esetlegesen második helyezettjei kerülnek. A szervezők azonban fenntartják annak lehetőségét, hogy a középdöntőt online és esetlegesen a döntőt is skypeon bonyolítsák le. Amennyiben 1 fordulóra kerül sor, akkor az 1. fordulóból a legjobban teljesítő csapatok jutnak középdöntőkbe, majd döntőbe. Amennyiben 3 írásbeli forduló lesz, akkor középdöntőre nem kerül sor, hanem az első helyezettek jutnak a döntőbe kategóriánként és területenként. Amennyiben olyan helyzet alakul ki, hogy a verseny semmilyen formában nem bonyolítható le, akkor a szervezők bejelentik, hogy ebben a tanévben a verseny elmarad. A várható időpontok:
 • írásbeli fordulók: 1. forduló november 10-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Heves megyéből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Muravidékről jelentkezett csapatoknak.
 • Amennyiben 3 írásbeli forduló lesz, akkor az említett területekről nevezett csapatoknak a 2. forduló 2020. november 24-ig, 3. forduló 2020. december 8-ig kerül megrendezésre.
 • Amennyiben lesznek középdöntők, akkor azokra a tervek szerint: január – 2021. március között kerül sor, de a szervezők fenntartják az időpont-változtatás jogát.
 • Amennyiben 1 írásbeli forduló lesz, akkor a középdöntőbe általános iskolásoknál a legjobb 6, középiskolásoknál a legjobb 5 csapat jut tovább a megyei iskolákból. A kárpátaljai iskolákból 4-4, a felvidékieknél a nyugati részről és a keleti részről is 4-4 általános iskolás és középiskolás csapat, míg a muravidékieknél a jelentkezés függvényében 4-4 csapat jut a középdöntőbe.
 • Amennyiben 3 írásbeli fordulóra lesz, akkor középdöntőkre nem kerül sor. Az első körből a megyei csapatoknál a jelentkezések számának figyelembevételével a legjobb 20-20, a 2. fordulóból a legjobb 10-10, míg a harmadikból a legjobb csapat jut tovább a döntőbe. Amennyiben valamelyik területről nincs jelentkező, akkor arról a helyről, ahonnan adott kategóriában a legtöbb csapat nevezett a 2., esetlegesen 3. helyezett is bejut a döntőbe. A felvidéki csapatoknál az első fordulóból a legjobb 15-15, a másodikból a legjobb 8 kerül a 3. fordulóba. A kárpátaljai és a muravidéki csapatoknál a jelentkezési szám figyelembevételével a 2. fordulóba valamennyi csapat bejut, de a mindegyik viszi magával az első fordulóban megszerzett pontszámát. Így a két forduló összesített eredményei alapján jut tovább a legjobb 3-3 csapat a 3. fordulóba, ahonnan a döntőbe a 3. körben legmagasabb pontszámot elért 1-1 csapat kerül. Holtverseny esetén figyelembe vesszük az első és a második körben szerzett pontszámot is, amennyiben akkor sincs döntés, külön feladatlapot küldünk ki a holtversenyben első helyen álló csapatok számára.
 • döntő: 2021.március – május között, a középdöntőkből továbbjutó 1-1 felvidéki, kárpátaljai és muravidéki, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és Heves megyei csapat részvételével. Amennyiben valamelyik területről nem lesz nevezés, akkor onnan jut tovább még egy csapat a döntőbe, ahonnan az adott kategóriában legtöbb nevezés érkezett.
 1. Nevezési díj: nincs.
 2. A döntőbe jutott csapatok értékes tárgyjutalmakban részesülnek.
 3. Jelentkezési határidő 2020. 10. 22.
 4. Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma 3988 Sátoraljaújhely Kazinczy utca 275. címen a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet. A verseny további részleteiről Brézai Zoltántól kaphatnak tájékoztatást a +36-20-917-5859-es telefonszámon.

A jelentkező csapatoknak jó felkészülést kívánnak a szervezők!

 

Mellékletek:

- versenyfelhívás

- verseny tematika menetrend

- felkészülést segítő anyagok jegyzéke

- Jelentkezési lap

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor