Az aradi vértanúk emléknapja Széphalmon

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata és a Magyarok Világszövetségének Zempléni Tagozata tartott megemlékezést 2018. október 6-án Széphalmon, a Kazinczy Ferenc Emlékkertben az aradi vértanúk emléknapja alkalmából.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere köszöntötte a vendégeket. Az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulóján arra emlékeztetette a megjelenteket, hogy mártírjaink örök példaként állnak az utókor előtt.
A 15. aradi vértanú, a 29 évesen kivégzett Kazinczy Lajos szobra mellett tartott emlékbeszédet Virág András, a Magyar Országgyűlés elnökének titkára, az Összmagyar Cserkésziroda igazgatója. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a kiemelkedő hivatást vállaló vértanúk önfeláldozó tettei mellett a közösség összetartó erejét hangsúlyozta, mely a 21. században is nemzetté kovácsolja a magyarságot, s melynek segítségével ma is képesek vagyunk cselekedni szabadságunkért.
A megemlékezés az V. István Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjainak közreműködésével „A haza minden előtt” című dramatikus előadással folytatódott, majd Kazinczy Lajos szobrának koszorúzásával zárult.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor