A KITÁSZ vándorgyűlése

Sátoraljaújhelyben és környékén tartotta XXII. vándorgyűlését a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége (KITÁSZ) 2013. július 12-14-én. A résztvevők ellátogattak Széphalomra, a Kazinczy Emlékkertbe is. A rendezvény a Bodrogköz és Hegyalja szellemi és történeti értékei címet kapta. A pénteki napon (július 12-én) Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere nyitotta meg a vándorgyűlést, majd Kovács Attila Zoltán, a KITÁSZ elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

A 28 éves Kazinczy Ferenc Társaságról írt Kováts Dániel, előadását Fehér József, a Kazinczy Társaság elnöke olvasta fel. E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a PIM és az irodalmi társaságok, emlékházak együttműködéséről szólt. Földessy Gabriella magyartanár, színháztörténész a Rákóczi-szabadságharc Herczeg Ferenc Pro libertate! című regényének tükrében címmel tartott előadást. Oláh Tamás történész, a Zempléni Levéltár osztályvezetője a levéltár kincseit mutatta be az érdeklődőknek, rendhagyó tárlatvezetést tartva abban az intézményben, amelyben annak idején Kazinczy is dolgozott.

A program délután A Magyar Nyelv Múzeumában folytatódott. A vándorgyűlés tagjai megtekintették a Kazinczy Emlékcsarnokot, megkoszorúzták Kazinczy sírját, meghallgattak egy előadást a nyelvmúzeumról Nyiri Péter megbízott főosztályvezetőtől. Széphalmon megtartották a KITÁSZ közgyűlését is, majd a vendégek a Bokréta Művészeti Együttes műsorát (zempléni és bodrogközi táncokat) nézték meg.

A szombat a kirándulás napja volt. Sárospatakon a református kollégium fogadta a vándorgyűlést; dr. Dienes Dénes gyűjteményi igazgató a hely szelleméről, Kiss Endre József könyvtárigazgató az Oroszországból hazatért könyvekről, Pocsainé dr. Eperjesi Eszter múzeumigazgató az iskolatörténeti gyűjtemény kiállításairól, dr. Tamás Edit, a sárospataki vár igazgatója Patakról, a Rákócziak ősi fészkéről mesélt. Ezután a résztvevők Karosra utaztak, ahol megcsodálták a Honfoglalás Kori Emlékparkot, a helyről Fehér József, a Kazinczy Ferenc Múzeum főosztályvezetője beszélt.

Borsiban Kázmér István fogadta a látogatókat, ő II. Rákóczi Ferenc szülőhelyén a nagyságos fejedelemről szólt, Tar Mihály népdalénekes, népművelő pedig Bodrogközi és hegyaljai táj és történelem versben és dalban elbeszélve című műsorát mutatta be. Vasárnap is előadások várták a résztvevőket, Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész Makkai Sándor református püspököt, erdélyi helikonistát mutatta be, dr. Medvigy Endre irodalomkutató, a KITÁSZ tiszteletbeli elnöke Dsida Jenőről emlékezett meg. Molnár Péterné, a KITÁSZ ügyvezető elnöke azt a kérdést válaszolta meg, hogy hol született Petőfi Sándor (a kutató szerint Szabadszálláson), Domonkos László a 90 éves Napkeletről szólt.

A vándorgyűlés jó hangulatban, érdekes előadásokkal telt, felhívta a figyelmet a környék kulturális értékeire, a már kutatott és a jövőben kutatandó témákra. Sátoraljaújhely és környéke (Széphalom, Sárospatak), amelyet az itt élők joggal gondolnak a magyar irodalmi nyelv születési helyének, méltó házigazdája volt a rendezvénynek.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor