Megnyílt A magyar szó világa című kiállítás

A Magyar Nyelv Múzeumának állandó kiállatása fokozatosan épül, az időszakos tárlatokat folyamatosan váltják fel az állandó kiállítás egyes állomásai. A teljes állandó kiállítás 2009 októberére készül el, az első lépés azonban már megtörtént: 2008. október 18-án megnyílt A magyar szó világa című bemutató. A megnyitó 15:30-kor kezdődött versmondással, majd Fehér József, a múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés, a nyelvmúzeum egyik fő patrónusa örömét fejezte ki, hogy az intézmény egyre épül és szépül.

Dr. Balázs Géza nyelvészprofesszor a múzeum és az új kiállítás küldetéséről beszélt élvezetes előadásában: egy képzelt éjszakai beszélgetést folytatott Kazinczy Ferenc szellemével, s e párbeszéd során mutatta be a nagy nyelvújítónak – és természetesen a megnyitón részt vevőknek is – a múzeumot, annak céljait, terveit, történetét. A rendezői elképzeléseket Eleőd Ákos építész, látványtervező, az új kiállítás kurátora ismertette.

A magyar szó világa című kiállítás anyanyelvünk gazdagságát, sokszínűségét és játékosságát hivatott bemutatni. A magyar nyelv szókészletének több metszete tárul a látogatók elé: a magyar szavak jellemző vonásai; a szavak története, eredete; a legszebb magyar szavak; a nyelvújítások értékei; a rokon értelmű szavak színessége; az írók-költők szavai; a határon túli magyar nyelvváltozatok világa; az izgalmas szleng, a diáknyelv…

A kiállítás egyes epizódjai kis „kincsesházakban” foglalnak helyet, és csábítják nyelvünk búvárait. A látogatók megtudhatják többek között, hogy milyen eredetűek szókincsünk szavai, hogy milyen részei voltak-vannak egy parasztszekérnek (és milyen megnevezései e részeknek), bepillantást nyerhetnek a diáknyelv ötletekkel teli tréfás-játékos világába (a kiállítás százhuszonnyolc kifejezést sorol fel az egyesre), kalandozhatnak a rokon értelmű szavak birodalmában.

Mivel a nyelv, anyanyelvünk egy soha le nem zárható nyelvtani rendszerből és szótárból áll, a nyelv titkainak fölfedezői saját utak, csapások szerint járhatják be a szókincs világát; csodálkozhatnak, vitatkozhatnak, kiegészíthetik az itt látottakat, tanulhatnak és taníthatnak másokat.

A nyelvi utazás elmélyítését szolgálják a játékos kérdőívek, feladatok. A kitöltött és leadott kérdőíveket a múzeum munkatársai értékelik, és a legjobb megoldások készítőit havonta egyszer jutalmazzák.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor