„Minitárlat” mutatta be A Magyar Nyelv Múzeuma könyvkincseinek néhány darabját. A válogatásba került darabok hagyatékokból vagy ajándékozás révén kerültek az intézmény gyűjteményébe. A kötetek nem antik jellegük miatt érdekesek, sokkal inkább azért, mert ritkaságnak számítanak.

Ilyen például Pókai Sárosi Gyula Arany Trombita című művének kézzel írt másolata (1850). A költő Kossuth Lajos bizalmas barátjaként a forradalmi kormány szolgálatában állt. Éppen ezért lett az Arany Trombita az 1848-as forradalom és szabadságharc népies krónikája. A 13 fejezetből álló mű szenvedélyes hangon kommentálja Jellasics lázadását, Lamberg kivégzését, Bem erdélyi csatáit. Mivel a nép számára íródott, azt a gondolkodást, képzeletvilágot követi. Nagy sikere volt megjelenésekor, idővel azonban betiltották. Ezek után mégis sokan kockázatot vállalva rejtegették.

A válogatásban kapott helyet Vas Gereben magyar korrajza, A nemzet napszámosai és gróf Széchenyi István Világ című kötete. Népszerű volt a kis gyűjtemény néhány régi tankönyve, köztük Pista és Juliska olvasókönyve, illetve 1900-as évek elejéről származó magyar nyelvgyakorló füzetek.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor