„Szüntelen rajzolgaték, olykor még éjjel is, három-négy gyertyát gyújtván, míg… csaknem egészen megvakulék”

Kazinczy Ferenc értő rajongója volt a képzőművészeteknek, kereste, gyűjtötte a metszeteket és az illusztrált könyveket, szükségesnek tartotta a művészet minden ágának támogatását, arcképük megfestetésére biztatta írótársait, szorgalmazta a magyar festészet fejlődését. Festményekről, szobrokról írott költeményei, visszaemlékezései, műbírálatai, levelei és szépirodalmi igényű műbírálatai tanúskodnak művészetpártolásáról.

„a’ mesterség – (e’ szó alatt a’ Festés és Faragás értettetik) – engemet minden pillanatban tűzbe hozhat.” – írta. Kazinczynak köszönhetjük szobor szavunkat is… A széphalmi mester hitt a  Szép, a művészet nevelő erejében, erkölcsi hatásában: „valahol a Jó gyökeret vert, ott mindig a Szép készítette az utat” – vallotta. Kazinczy maga is szívesen rajzolt: ismeretesek fogsága alatt és utazásai közben készített rajzai, valamint árnyképei. Kiállításunk ezekből a művekből válogatott. A rajzokat Kazinczytól választott idézetek kísérték, értelmezték.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor