Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden

Hagyomány és érték A Magyar Nyelv Múzeumában a Múzeumok éjszakáján

Ez a hely megszentelt hely. Kiállításaival értéket képvisel, a magyar nyelv értékeit a mindennapokban is, nemcsak a kiemelt kulturális események során. Célkitűzésünk, hogy a látogató a Múzeumok éjszakáján is betérjen hozzánk nemcsak az erre az estére szervezett külön programokra, de a kiállításainkba is, ahol munkatársaink kisebb-nagyobb installációkkal, interaktív játékokkal tették még színesebbé az estét.

Idén ünnepeljük Arany János születésének 200-dik évfordulóját. A megadott tematikával karöltve megidéztük Arany János szellemét. A meghívott előadások, vendégek, nyelvi feladatok és játékok mind-mind Arany Jánoshoz kapcsolódtak.

A Maszk bábszínház a kicsiket mulattatta Arany János: Pázmán lovag című bemutatójával; majd Harangozó Imre néprajzkutató a Széphalmi irodalmi herbáriumban, a körbekerített, növényekkel körbeölelt kertben tartott ismeretterjesztő előadást. Az érdeklődők megismerkedhettek a magyar nép gyógyító szokásaival, a gyógynövények világával. Meghitt és bensőséges beszélgetés alakult ki az előadó és a vendégek között, melyet segített az előadás után kínált, Arany János-féle marcza-fánk és a herbáriumból szedett mentával ízesített limonádé megkóstolása is.

Az est fénypontja természetesen minden alkalommal egy-egy koncert. Idén az érték- és hagyományőrzés témájához kifejezetten jól illő művészt hívtunk meg. Berecz Andrást senkinek nem kell bemutatni. Ha a magyar kultúra és hagyományőrzés szóba kerül, az ő neve nem maradhat ki. A híres nótafa és népmesemondó hírében álló művész most sem okozott csalódást. Az általa elénekelt és elmondott történeteket hallgatva szem nem maradt szárazon. Kicsik és nagyon egyaránt jól mulattak előadásán.

A kísérőprogramjainkon is mind-mind Arany János szellemét idéztük meg. Ilyen volt a diavetítés gyerekeknek. Arany János Toldiját és a kisebbeknek magyar népmeséket vetítettünk, s ezt hangos olvasással, a szülők bevonásával tettük még izgalmasabbá.

A „Szellemkalandon”, a sötét, éjszakai Kazinczy-kertben állatok ijesztő hangjai közepette bátorságpróbát tehettek a bátrabbak. A kert különböző helyszíneit felkeresve, feladatokat megoldva idézhették meg Arany János szellemét, és a sikeres próba után nyereménnyel távozhattak.

S mivel a napokban nyílt meg múzeumunk herbáriuma, egész nap lehetőségük volt a kertben való pihenésre vagy a szellemi munkára, hiszen a kertben található közel 150 klasszikus magyar idézet között keresgélve, egy rejtvény megfejtése után megkaphatták a Kazinczy Eugénia által leírt narancsszilvórium receptjének másolatát.

A Múzeumok éjszakája idén is tartalmasan telt azoknak, akik ellátogattak múzeumunkba. Élményekkel és hasznos tudással térhettek haza. S mi mást kívánhatna magának egy múzeum szakmai gárdája, mint azt, hogy a kultúra őreként átadhassa a tudást, értéket, hagyományt a jövő generációja számára.

További fotók Facebook képtárban

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor