Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden

Széphalmi irodalmi herbárium 2021

 

Idén hetedik alkalommal tartottuk meg - a festői szépségű hegyek ölelésében fekvő Kazinczy-birtokon - a Széphalmi irodalmi herbárium című kiállítás megnyitóját. A herbárium szó növénygyűjteményt jelent, mely valóban igaz A Magyar Nyelv Múzeuma dolgozói által megalkotott kertre. Az előző évekhez hasonlóan ismét egy fejlődő, folyamatosan változó, élő tárlatot mutathattunk be a látogatóknak, melyben a növények mellett elhelyezett irodalmi idézetek bemutatják azt az összhangot, mely a természet, az irodalom és az ember között van. Az örökzöldek, virágok, fűszer- és gyógynövények között sétálva a színek kavalkádja és finom illatok kényeztetik érzékszerveinket. Ha egy kis időre megállunk egy-egy növénytársulás mellett, érezhetjük a nyugalmat, és az idézeteket olvasva kényeztethetjük a lelkünket, igazi testi és szellemi felfrissülés részesei lehetünk.

Kazinczy Ferenc írja levelében: „Én botanikus kertet nem állítok; ahhoz egész gond s sok költség kell. Nekem elég egynehány ritka fát bírnom, és mind olyat, amely növése, törzsöke, levele, virága vagy paszulya által vonja magára a szemet.” Irodalmi herbáriumunkban idén is olyan növények kaptak helyet, melyek nagy többsége már Kazinczy korában is megtalálható volt a környéken, illetve valóban felhívják magukra a figyelmet, vagy szép emlékeket idézhetnek bennünk, hiszen találkozhattunk már velük a szülői, nagyszülői ház kiskertjében is.

2021-ben a művészeteket is bevontuk a természet, irodalom és ember kapcsolatába, hiszen, a szép környezet nemcsak az írókat, költőket készteti alkotásra, hanem a festőket is. Ezt bemutatva hirdettük meg általános iskolás diákok részére rajzpályázatunkat, melyre a herbáriumban elhelyezett irodalmi idézetekhez kértünk illusztrációt az ügyes kezű fiataloktól. Nagyon tetszetős alkotásokat kaptunk, melyek zsűrizésében Fazekas Balogh István képzőművész segítségét kértük. Ezúton is gratulálunk minden pályázónak és a helyezést elért diákoknak. A beküldött rajzokból a megnyitó napján kamaratárlatot rendeztünk, melyet a növények mellé helyeztünk el.

Várjuk kedves látogatóinkat a Széphalmi irodalmi herbáriumba, ahol együtt figyelhetik velünk a növények fejlődését, megismerkedhetnek a gróf Török Sophie által is ismert és orvoslásra használt gyógynövények jótékony hatásával, és a versek, prózák olvasása közben elmerülhetnek egy kicsit abban az irodalmi élményben, melyet műveiken keresztül a természet által megihletett költők nyújtanak.

 

Tóth Renáta

múzeumpedagógus

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor