Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden Magunkról röviden

Márai Sándor: Szindbád hazamegy

Április 11. a magyar költészet napja, azonban más jeles eseményt is köthetünk ehhez a dátumhoz… ezen a napon született Márai Sándor (is), a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő alakja. Márai már életében is elismert író, költő, esszéista volt, majd miután évekig háttérbe szorultak az alkotásai, halála után elkezdték műveit kiadni, posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki, díjat neveztek el róla. Egyesek nyelvművészként emlegetik. És hogy miért nevezhetjük így? Talán azért, mert kimutatható munkásságának változatossága, hogy mennyire gazdag szókinccsel rendelkezik, nyelv- és stílusszemlélete mennyire széles, szövegalkotása mennyire egyedi.

Márai Sándor munkásságából az 1940-ben megjelent Szindbád hazamegy című művét emelném ki, mellyel Krúdy Gyulának állít emléket, hiszen Szindbád Krúdy központi alakja volt. Márai ajánlást ír könyvének elejére: „K.Gy. emlékének”, és hogy kiknek ajánlja? „Kékliéknek, a kis Bródynak, a / vörösbajszú főpincérnek, az / íróknak, s mind a nőknek, / zsokéknak, hajósoknak és / úriembereknek, akik ismerték őt, s / szerették, és gyászolják a világot, / mely utánahalt.”

A regény a címszereplő, aki egyben „hajós, író és úriember”, egy napjáról szól, melyben nosztalgikus sétát tesz az 1930-as évekbeli Óbudán, nyomoz régi ízek, régi arcok után. A kor hangulatát idézi a lovas fogat, mellyel az öreg Szindbád útra kel; vagy a London kávéház, ahol véget ér az utazás. Egy különös időbeli kirándulásra invitálja az olvasót Márai Krúdy-regénye, Szindbád utolsó útjára, amelyben szállodáról szállodára utazik, elmélkedik íróságáról. A történet Szindbád óbudai lakásán ér véget, a hajós „végre hazament”, mely utal egyrészt a konkrét hazaérkezésre, másrészt viszont az idős ember halálára is.

Regényének befejezésében olvashatjuk: „A gyertya csonkig égett…”, mely mintegy előrevetítése egy későbbi, 1942-ben megjelent mű címének.

Márai Sándornak állít méltó emléket a 2019. január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílt kiállítás Kassán, az író szülővárosában. A tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai hozzájárulásával valósult meg. Az állandó kiállítás folyamatosan bővülő kínálata sok érdeklődőt vonz a Márai-emlékházba.

Stumpfné Braun Zsuzsanna

 

Marai 20200612 01

Márai Sándor: Szindbád hazamegy (részlet)

 

Marai 20200612 02

 

Marai 20200612 03

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor