Múzeumpedagógia

Szeretné, ha a program nem csak szórakoztató lenne, hanem hasznos tudást is nyújtana?

   A Magyar Nyelv Múzeuma egyedi küldetésű intézmény a hazai múzeumi és közművelődési rendszerben. Különleges összetettség jellemzi, egyszerre tölti be a közgyűjtemény, a kiállítóhely, a nemzeti emlékhely, a közösségi tér és a közművelődési (nyelvművelődési) központ szerepét.

A közművelődés Széphalmon az anyanyelv-pedagógia, az anyanyelvi nevelés (és ismeretterjesztés), a nyelvikultúra-művelés sajátos változatát jelenti, egy olyan pedagógiai programot, melynek középpontjában a tudatos nyelvhasználatra nevelés, az irodalmi-nyelvi hagyományok megismertetése és az anyanyelvhez való kötődés megerősítése áll.

A nyelvmúzeum ezt a küldetést teljesíti múzeumi környezetben és eszközökkel, támaszkodva-építve a korábbi nyelvművelő hagyományokra, a magyar nyelvvel való tudatos törődés évszázados hagyományaira, ám mégis új módon, a most formálódó nyelvmúzeum-pedagógia (múzeumi nyelvpedagógia) megoldásaival.

 

Múzeumpedagógiai programcsomagok

A Magyar Nyelv Múzeumában

2020

Nyelvi – irodalmi hagyományokat bemutató foglalkozások:

 1. „Élete volt a remekmű” Kazinczy Ferenc élete és kora
  Vetített képes előadás Kazinczy Ferenc életéről, munkásságáról és koráról. A foglalkozás bemutatja Kazinczy életpályáját, a nyelvújításban vállalt küldetését, illetve a kortársak tevékenységét.
  Ajánlott korosztály: 14 éves kortól
 1. „Kivívánk a szép tusát…” A magyar nyelvújítás története
  Az előadás a magyar nyelvvel való tudatos törődés évszázados történetét mutatja be az első nyelvtanoktól (Sylvester Jánostól) napjainkig; kiemelten tárgyalva a Kazinczy-féle nyelvújítást. Vetített képekkel, feladatokkal szemlélteti a nyelvgazdagítás és nyelvikultúra-művelés korszakokon átívelő folyamatát.
  Ajánlott korosztály: 14 éves kortól

 

Nyelvi – kulturális hagyományokat népszerűsítő foglalkozások:

 1. Üzenet a múltból
  A Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok megtekintése, a látottak megbeszélése, feldolgozása alkotómunka keretében. Ajándéktárgy készítése korabeli technikák alkalmazásával.
  Ajánlott korosztály: 10 éves kortól
 1. Levél a múltba
  A Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok megtekintéséhez kapcsolódóan a diákok betekintést nyerhetnek a régmúlt idők világába, megismerkednek a Kazinczy korabeli levelezés érdekességeivel. A foglalkozáson mártogatós tollal írnak levelet, melyre viaszpecsét kerül.
  Ajánlott korosztály: 10 éves kortól
 1. Kezed nyoma – Az írásbeliség fejlődése
  A foglalkozás képeket villant fel a tollforgatás sok évezredes történetéből, miközben lehetőségeket kínál arra, hogy a résztvevők kipróbálják a különféle írástechnikákat. Lehetőséget nyújt különféle íróeszközök kipróbálására.
  Ajánlott korosztály: 10 éves kortól

 

Drámapedagógiai eszközöket alkalmazó foglalkozás:

 1. „dicsőségért nagy versenyre kelni” – Toldi Miklós és a magyar nyelv
  A foglalkozás célja, hogy közelebb vigye a résztvevőket Arany János művéhez, valamint felhívja figyelmüket a helyes kommunikációra, a tudatos nyelvhasználatra. A dramatikus csoportjáték során a szóbeli közlés mellett, a testbeszéd is nagy szerephez jut. A találékonyságot igénylő feladatok közben kiderül, hogyan tudják nyelvünket a különböző helyzeteknek megfelelően használni, valamint meglévő „erejüket” a közösség szolgálatába állítani úgy, ahogyan Toldi Miklós is tette.
  Ajánlott korosztály: 12 éves kortól

 

Nyelvi – irodalmi ismereteken alapuló játékos foglalkozások

 1. Kalandozások a nyelv körül. Kazinczy Ferenc élete és jelentősége a magyar művelődéstörténetben
  A nyelvi-irodalmi szerepjáték alapja egy valós esemény, egy tűzvész Kazinczy korából (1819), melyben iratok tűntek el. A tanulóknak ezeket a dokumentumokat kell megkeresniük. Nem érintőképernyős, számítógépes, hanem "valódi" játékok (sakk, mérleg, titkosírás, körző) várják a látogatót. A különböző feladatokat megoldva, nyelvi és egyéb készségüket próbára téve a foglalkozáson részt vevők egy mondatot kapnak megfejtésül, amely alapján a Kazinczy Emlékkertben megtalálhatják az eltűnt kéziratot.
  Ajánlott korosztály: 14 éves kortól
 1. Játék a szavakkal - Fedezd fel a múzeumot!
  A Magyar Nyelv Múzeuma kiállításaihoz kapcsolódó foglalkozáson a diákok játékos formában ismerkedhetnek meg a magyar nyelv gazdagságával. A nyelvi utazás elmélyítését szolgálják a szórakoztató kérdőívek, feladatok. A múzeumi barangolás során interaktív módszerekkel egészítik ki, mélyítik el az iskolai keretek között szerzett ismereteket.
  Ajánlott korosztály: 7 éves kortól
 1. Kertfoglaló
  A kvízjáték során megismerkedhetnek Kazinczy Ferenc munkásságával, széphalmi életével. A játékban elhangzó kérdéseket megválaszolva foglalhatják el a csapatok a Kazinczy Emlékkert területeit a parkról készült térkép segítségével. Szórakoztató és tudásgyarapító társasjáték a nyelvújítás vezéralakjával.
  Ajánlott korosztály: 10 éves kortól

 

A foglalkozások időtartama: 60-90 perc

A foglalkozás díja: 400 Ft/fő

Bejelentkezés minimum két héttel a foglalkozás tervezett időpontja előtt.

Jelentkezés e-mailben:

Kesztyűs Kitti, múzeumpedagógus – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hornyákné Tóth Renáta, múzeumpedagógus – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Utazási kedvezmény:

A MÁV díjmentes utazási lehetőséget biztosít múzeumunk megtekintésére. További részleteket talál a MÁV honlapján:

https://osztalykirandulas.hu/blog/mav-ingyenes-utazas-muzeumlatogatassal/+

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: október 29-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor