LiteraTÚRA a csillagok alatt - Múzeumok éjszakája

A nyelvi sokszínűségé, játékosságé és humoré volt a főszerep a Múzeumok éjszakáján Széphalmon. A múzeumokat mindenki formális helynek tekinti, a nyelvtanórák anyagát pedig nehezen elmélyíthető tudásnak. Ezt cáfolta meg A Magyar Nyelv Múzeuma az év legrövidebb éjszakáján. A 3I – Írók Irodalmi Iróniája című alkalmi szabad téri tárlat például a magyar irodalmi alkotások humoros gondolataiból, játékos nyelvi megoldásaiból válogatott. Többek között Karinthy Frigyes, Örkény István, Rejtő Jenő, Gárdonyi Géza sorait olvashatták a látogatók a kertben és paravánokon, míg a padokon pihenőket képrejtvények és irodalmi alkotások átköltött címei szórakoztatták. A Kazinczy Emlékcsarnokban Kazinczy Ferenc és Török Zsófia nosztalgiázott, a kosztümös tárlatvezetés ugyanis a nyelvújító leveleiből, műveiből kínált részleteket ezen az estén. A börtönéveket, a leánykérést, a gyermekek születését, a munkában elért sikereket és kudarcokat elevenítette fel a házaspár karakterét magára öltő Dömötör Andrea és Kerekes Zsolt.

Az épületben interaktív előadások várták a látogatókat: dalszöveget írhattak Hujber Szabolccsal (Magashegyi Underground, Péterfy Bori & Love Band) dallamok és fotók ihletése alapján. Az anyanyelvi licitjátékot Kerekes Barnabás (az Anyanyelvápolók Szövetségének elnökségi tagja) vezette; ezen a tőzsdejátékon nem a pénzüket, hanem a szókincsüket kamatoztathatták az érdeklődők. Ezután Balázs Géza nevettette meg a vendégeket a rádióból ismert, népszerű műsora, a Tetten ért szavak élő adásában. Hujber Szabolcs előadása mellett a látogatók újabb bizonyítékot szerezhettek arra, hogy sajátos nyelvi stílussal milyen sikereket lehet elérni: Szabó Balázs Bandájának szövegközpontú dalai szólaltak meg a nyelvmúzeum falai között az Év szava kihirdetése, a néptáncműsor és a tűzugrás előtt.

A Magyar Nyelv Múzeuma a Múzeumok éjszakáján rendezvénytársulást hozott létre a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeummal és a Börtönmúzeummal közösen LiteraTÚRA a csillagok alatt címmel, mely utalt Gárdonyi Géza Egri Csillagok című művére és arra, hogy esti programra invitálja a kalandra vágyókat. A résztvevők feladatlapokat kaptak, melyek megfejtését a három intézmény kiállításaiban találták meg. A Nemzeti Kulturális Alap által is támogatott LiteraTÚRA a csillagok alatt rámutatott Gárdonyi Géza kevésbé ismert „arcaira” is. A nyelvmúzeum vállalta, hogy a visszahúzódó író humoros oldalát Göre Gábor idézetei által mutatja be. A látogatók megfesthették a festészethez kedvet és tehetséget érző Gárdonyi – és Göre – óriásportréját is. Az 5,4 hektáros Kazinczy-kertben a botanikus Gárdonyival ismerkedhettek az érdeklődők: az egri remete ugyanis számos regényében, így például az Isten rabjaiban is megosztotta olvasóival a növényekről szerzett ismereteit. A választott idézetben szereplő tíz növényt kellett megtalálniuk a játékra vállalkozóknak a kertben; ajándékuk pedig Gárdonyi Géza Botanika című verse volt.

Idén sem maradt el a Becsomagolt múzeum elnevezésű kísérőprogram: az épület falain elhelyezett nyelvi játékokat, nyelvtörőket évről évre szívesen fejtik meg a vendégek. Ezt egészítették ki a képviccek, képrejtvények és az irodalmi művek átköltött címei.

A Múzeumok éjszakáján több mint 600 ember vett részt a nyelvmúzeum programjain – megismerhették anyanyelvünk sokszínűségét, játékosságát és a benne rejlő vagy általa közvetített humort.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor