Magyar nyelvi verseny külföldieknek

A Túró Rudit szinte kivétel nélkül hazavinné minden külföldi középiskolás cserediák, aki az elmúlt 9 hónapban Magyarországon élt. De nemcsak a magyar ízek ejtették rabul a fiatalok szívét, hanem az itt tapasztalt népszokások, hagyományok és ünnepek, valamint a nyelv sokszínűsége, árnyaltsága is. Ez derült ki a Rotary Club által Széphalmon szervezett országos magyar nyelvi vetélkedő feladataira adott válaszokból. A többségükben a tengerentúlról hazánkba érkező és itt tanuló diákok két fordulóban mérték össze tudásukat: írásbeli tesztet írtak, majd szóbeli feladatként énekeltek és verseltek, valamint szókincsükről adtak számot különböző szituációkban.

Az alapszintű nyelvvizsga-követelményekkel összhangban lévő feladatokat szakmai zsűri állította össze és értékelte. Az országos versenyt megelőzte két nyelvi tábor; erre azért volt szükség, hogy azonos szintre hozzák fel a különböző városok, különböző iskoláiban tanuló cserediákok magyartudását. A különbség így is mérhető volt, ami azt bizonyítja, hogy nyelvtana miatt a magyar az egyik legnehezebben elsajátítható nyelv. Azok a diákok érték el a versenyen a legjobb helyezéseket, akiknek érzékük van az idegen nyelvek tanulásához, vagy kizárólag magyar környezetben töltötték az elmúlt 9 hónapot.

A versenyt kuriózumként élték meg A Magyar Nyelv Múzeumának látogatói is, akik örömmel hallgattak bele a szóbeli fordulóba.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor