Anyanyelvápolók Kazinczy nyomában

Egy teljes napot töltött a széphalmi Kazinczy-birtokon az Anyanyelvápolók Szövetségének Országos Ifjúsági Anyanyelvi tábora. A szervezet 21. alkalommal üdültet határon inneni és túli középiskolás diákokat, akiknek szakmai programokat szervez. Idén az egyhetes összejövetel helyszíne Miskolc, de a szervezők a tábor jellegéből adódóan fontosnak tartották, hogy látogatást tegyenek a széphalmi mester földjén és a Magyar Nyelv Múzeumában.

A résztvevők betekinthettek az intézmény munkájába: a kiállítások mellett megnézték a gyűjteménytárolókat, a szemináriumi teremben kiállított neves nyelvészek hagyatéki tárgyait, böngésztek a Busa Margit Könyvtár köteteiben, és a magyar nyelv bástyájának tetejéről megcsodálták a birtokra és a Zempléni-hegységre nyíló kilátást. A múzeumlátogatás után (ál-) Kazinczy Ferenc és Török Zsófia kísérte végig a diákokat a birtokon, a síroknál, valamint az Emlékcsarnokban. A nyelvújításról és a mester irodalmi munkásságáról így megszerzett tudást vetélkedő formájában tesztelték a múzeum munkatársai. Kalandozások Kazinczy nyomán címmel múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt csapatokra osztva a táborozók.

A napot anyanyelvi licitjáték és kertfoglaló társasjáték zárta az esti órákban. A tervek szerint jövő nyáron a teljes egyhetes tábort Széphalmon töltik az ifjú anyanyelvápolók.

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor