Népi gyermekmondókáink világa

Ki ne ismerné a Gólya, gólya, gilice, a Csiba-biga gyere ki vagy a Katalinka szállj el kezdetű állathívogatóinkat? A török hódoltság szomorú emlékét őrző mondókákat minden gyermek megtanulja élete hajnalán a bújócskához tartozó kiszámolókkal együtt.

A gyermekjátékoktól a párválasztó táncjátékokig sorra találkozunk mondókákkal, melyek ugyan az életkorral alakulnak, változnak, de a gyermekkorban megszokott rigmusok nem vesznek ki belőlük, még ha a felnőttek utánzásának vágya tükröződik is bennük.
2018. áprilisában nyitotta meg dr. Balázs Géza, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszék tanszékvezetője és Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója a Népi gyermekmondókáink világa című kiállítást. A nyelvünk archaikus értékeit is magukba foglaló, titokzatos szövegek világába tudnak betekinteni látogatóink a tárlat segítségével. A valaha szülők, nagyszülők által gyermekeiknek, unokáiknak továbbadott ritmusos mondókák népi hagyományvilágunk egyszerű, de ősi képviselői. Évszázadok, évezredek üzeneteként adnak hírt a múltból, ezért éppúgy találhatunk bennük kereszténység előtti elemeket mint a hódoltság idejére utalókat.
Karácsony Fanni és Pomozi Péter kiállítása a múzeum Evva András Galériáján tekinthető meg.

 

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitva tartás: november 2-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor