Gyermekirodalom témában írt írásaimban foglalkoztam már magának a fogalomnak a bemutatásával, a mesékkel, a versekkel, klasszikus gyermekirodalmi alkotók műveivel. Ezúttal utánanéztem, hogy a mai gyerekek mit olvasnak, illetve foglalkoztatott, hogy van-e olyan könyv, amit gyerekek írtak gyerekeknek...

           Amikor elkezdtem utánaolvasni a gyermekirodalomnak, szerencsére szép számban találtam írókat, költőket, akik gyerekeknek írtak, írnak, de eszembe jutott, hogy kik tudhatnák jobban, hogy mit olvasnának szívesen, mint maguk az érintett korosztály tagjai. Az interneten böngészve találhatunk oldalakat, melyek közvéleménykutatást végeztek gyerekek körében. Ebből kiderült, hogy szívesen hallgatják és olvassák is a meséket, de akadtak, akik már írtak is. Több online felületen találunk versenyfelhívást mesék vagy versek írására, mint ahogyan már múzeumunk is írt ki pályázatokat általános iskolások részére vers, mese írására, vagy illusztráció készítésére. Hasonló, pályázatként beérkezett mesékből készítettek már mesekönyvet is, és a https://mesem.hu oldalon mesegyűjteményt fedezhetünk fel, korosztályokra bontva.

Itt helyben, Sátoraljaújhelyen is büszkélkedhetünk egy könyvvel, melyet gyerekek írtak gyerekeknek, sőt ők készítették az illusztrációkat is. A Zempléni Gombász Egyesület kiadásában jelent meg az Egyszer volt, gomba volt… című könyv, melynek létrejöttéhez a szerkesztőknek egy rajz- és meseíró pályázat adta az ötletet. Az egyes mesékben szereplő gombákról ismeretterjesztő leírásokat, tanulmányrajzokat, a kisebbeknek pedig színező lapokat találunk.

Névtelen 1

 

Névtelen 12

Dr. Kádár Annamária pszichológus Igaz mese a meséről című írásában 9–10 évesek által írt meséket elemez. A vizsgált 1316 darab meséből 52% a novellamese, 25% a tündér- és csodamese, 23% pedig az állatmese kategóriába tartozik. A szakember megállapítja, hogy a novellamesék nagy százaléka ellenére szeretnek még a gyerekek a valóságtól elrugaszkodva a varázsmesék birodalmába repülni, de már kisebb százalékban, mint korábban. A témát tekintve az élettéma 66%-ban jelent meg, ezt követi az interperszonális-élettéma kombináció 20%-ban, interperszonális téma 10%, majd a szereptéma 4%-ban. Ebből is látszik, hogy a közvetlen környezetben megélt dolgokat mesélték el a gyermekek, egyre jobban kihagyva a tündérmese elemeit, valamint megjelent az agresszivitás. A főhősök többsége valamilyen erőszakos cselekedet által érte el a kitűzött célt, háttérbe szorítva ezzel a tündérmesékből is ismert furfangosságot, leleményességet, az ész diadalát a testi erő felett. A tanulmányból is látható, hogy nagy a felelősség a szülőkön, pedagógusokon, hiszen ha nem ismertetjük meg elég korán a kis csemetéket a „jó és igazi” mesékkel, melyekből a valós emberi értékeket, erkölcsi normákat elsajátíthatják, akkor félő, hogy az erőszakos cselekedetekkel érvényesülni akaró és tudó csoportot, nemzedéket nevelünk fel. Szerencsére még nincs elveszve semmi, ezt mutatja az a tény is, hogy a könyvesboltok eladási listáján rengeteg klasszikus gyermekkönyv szerepel, melyeket nem szorítanak ki a kortárs művek, sőt többségük ugyanolyan fontos értékek továbbadására törekszik.

Egyre több könyvből választhatunk, mely magával hozza a kihívást is, hogy jól válasszunk. Sajnos a címek, a választási lehetőségek növekedésével nem feltétlenül növekszik egyenes arányban a minőség. A könyvkereskedők felhívják a vásárlók figyelmét, hogy gondosan válasszák ki a megvásárolni kívánt könyvet. A fülszöveg elolvasása, a tartalom megtekintése, a kritikák, a könyvet kiadó társaság mind segítségünkre lehetnek abban, hogy a legmegfelelőbb alkotást válasszuk.

A Navigátor, kortárs gyermekirodalmi lexikon és a helyi Rongykutya könyvesbolt http://rongykutya.hu/ könyveiből szemezgetve szeretnék ajánlani pár olyan olvasnivalót, kortárs írót és könyvet, melyek a visszajelzések alapján a gyerekek nagy kedvencei lettek.

Balázs Ágnes könyveket és könyvsorozatokat is ír gyerekeknek. A Mesélő ABC és a Rakoncátlan Rozi Ramazuriországban című könyvek mellett megjelent Mesék örökmozgóknak sorozata, mely tanulságos meséket tartalmaz, amelyeknek az örökmozgók olvasás közben aktív átélői lehetnek. Mesélő nyelvtan című sorozata mesékkel és játékokkal, szórakoztató segítségként szolgál a kisiskolásoknak az ábécé és a nyelvtani szabályok megtanulásában, a tanároknak pedig a nyelvtan tanítása során kiváló kiegészítés lehet, mellyel a szabályok játszva elsajátíthatóak.

a csavargo kisauto web

Mesek orokmozgoknak A Posze nyuszi es mas tortenetek

meselo nyelvtan 1 hetedhet haboru a hangok foldjen web

    

Berg Juditnak eddig több mint ötven könyve jelent meg. A József Attila-díjjal kitüntetett író első könyve 2005-ben Hisztimesék címmel látott napvilágot. Azóta minden korosztály számára ír, a legkisebbektől a felnőttekig. 2006-ban megkapta az Év Gyermekkönyve díjat a Rumini sorozatnak köszönhetően, mely valóban a gyermekek nagy kedvence lett. Könyvei kellemes kikapcsolódást nyújtanak, történetei és szereplői pillanatokon belül megszerettetik magukat az olvasóval.

Berg

berg2

Boldizsár Ildikó mesekutató, író, kritikus, meseterapeuta 1991-ben írta első mesekönyvét Amália álma címmel, melyet 1992-ben az Év Könyve díjjal értékeltek. Klasszikus mese átdolgozásai, állatmeséi, tündérmeséi a gyerekek nagy kedvencei. Az írónő 2006-ban József Attila-díjat kapott.

Boldizsár 2

Boldizsár I

    

Igaz Dóra Doktormesék sorozatával, majd a Nyár, nagyi, net című alsósoknak szóló regényével vált népszerűvé. A Most én olvasok! sorozatban, olyan könyveket találunk, melyek borítóján megjelölte az író, hogy melyik korosztálynak ajánlja. Így az első osztályosoktól a negyedik osztályosokig mindenki a saját olvasási tempójában haladva, a saját képességeinek megfelelően választhat könyvet, melynek betűmérete, a történetek hosszúsága megfelel a kiválasztott korosztály tanulási képességeinek.

Igaz dóra1

Igaz dóra 2

  

A bemutatott írókon és könyveken kívül találunk még jó pár kitűnő alkotást. Látogassanak el a könyvesboltba vagy a könyvtárba, és válasszanak gyermeküknek, unokájuknak egy izgalmas, szép könyvet. Van miben válogatni, és egy jól megválasztott könyv, egy örök életre szóló élményt nyújthat olvasójának.

                                                                                            

Irodalomjegyzék

Gécziné Nagy Mária – Géczi István, Egyszer volt, gomba volt…, Kapitális Nyomda Kft., Debrecen, 2018.

Hansági Ágnes – Hermann Zoltán – Mészáros Márton – Szekeres Nikoletta, Mesebeszéd. A gyermek- és ifjúsági irodalom kézikönyve, Fiatal írók szövetsége, Budapest, 2017.

Kádár Annamária, Igaz mese a meséről. In: Elektronikus Könyv és Nevelés. 2002, 4. évfolyam, 2. szám

Navigátor 2015–2020 Kortárs gyermekirodalmi lexikon, szerk. Lovász Andrea, Cerkabella Könyvek Kft., Szentendre, 2020.

Tóth Renáta

múzeumpedagógus

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma| 3988 Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy utca 275.
Telefon:
  +36 47 521 236 | E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | FaceBook: facebook.com/nyelvmuzeum | GPS koordináták: 48.436420, 21.622054

Nyitvatartási idő: hétfő kivételével mindennap | Nyári nyitvatartás:  április 1-től, 9-től 17-ig | Téli nyitvatartás: november 1-től, 8-tól 16-ig.

lablec logosor